Măicuţele de la mănăstirea Prislop au sesizat în sâmbătă dimineaţă poliţia după ce au văzut grozăvia. Mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop a fost profanat în noaptea de vineri spre sâmbătă de un bărbat de 45 de ani care a fost ulterior reţinut de poliţiştii din oraşul Haţeg.

 

Bărbatul a săpat o groapă adâncă de o jumătate de metru, pe o lungime de 2,4 metri şi pe o lăţime de un metru, la mormântul părintelui Arsenie, suspectul fiind surprins asupra faptei de personalul de la Mănăstirea Prislop, care a şi sesizat poliţia.

„Politistii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că cele sesizate se confirmă, pe suprafaţa mormântului fiind săpată o groapă cu dimensiunile de aproximativ 240/100 cm şi o adâncime de 50 de cm. În urma activităţilor intreprinse, poliţiştii au stabilit că suspect de comiterea faptei este un bărbat în vârstă de 45 de ani, din judeţul Maramureş”, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara.

În cauză s-a deschis dosar penal pentru profanare de morminte. Conform unor surse, bărbatul suspect ar suferi de afecţiuni psihice.

Ioan Chiuzbăian, în vârstă de 45 de ani, a ajuns miercuri la Mănăstirea Prislop, voia să petreacă mai multe zile aici ca să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca. A cerut găzduire la mănăstire, oferindu-se în schimb să presteze diferite munci. În primele zile măicuţele nu au observat nimic suspect, dar sâmbătă noaptea bărbatul a luat o lopată şi un târnăcop şi s-a apucat să decoperteze mormântul. A fost surprins săpând de măicuţe către miezul nopţii. Conform anchetatorilor, bărbatul ar suferi de o boală incurabilă şi s-a apucat să sape pentru a vedea dacă părintele s-a transformat în moaşte sau nu. 

"Întrebaţi cum a fost posibil incidentul, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara ne-au declarat că, la Prislop, jandarmeria acţionează doar atunci când se înregistrează un aflux mare de pelerini, în special la sfârşit de săptămână şi la sărbătorile religioase, pentru a asigura ordinea publică. Tot reprezentanţii jandarmeriei mai spun că, pentru servicii de pază Mănăstirea Prislop are un contract cu o firmă specializată, iar acea firmă se numeşte Axis Corporate Security, adică firma lui Ionuţ Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga (Rudeanu este în prezent arestat preventiv sub acuzaţia că ar fi comis o evaziune fiscală în valoare de 600.000 de euro)", scrie Evenimentul zilei on line. 

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 şi nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colțurile țării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga. Cei mai mulţi credincioși ajung aici în 28 noiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar şi cu ocazia unor sărbători religioase.