Patru membri ai unei grupări specializate în trafic de migranți, formată din români, irakieni şi unguri, au fost reținuți, în urma unui flagrant organizat de polițiștii de frontieră bihoreni în Vama Borș, unde 11 arabi, care voiau să ajungă în Germania au fost găsiți ascunși în remorca unui tir.

Poliţiştii de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea și Serviciul Teritorial de Poliției de Frontieră Bihor, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Structura Centrală şi ai Parchetului Tribunalului Bihor, au destructurat un grup infracţional organizat, format din cetăţeni din România, Irak şi Ungaria, specializat în trafic de migranţi. Membrii grupării racolau cetăţeni de origine arabă pentru a le facilita trecerea din România în Ungaria, iar de acolo mai departe în state din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. În urma monitorizării activităţii reţelei, s-a stabilit că membrii grupării racolau persoane afro-asiatice din Centrele de cazare a imigranţilor din ţară, pe care apoi le transportau în diferite zone din municipiul Oradea, cu scopul de a le trece granița în Ungaria, ascunse în mijloace de transport marfă. Reţeaua a fost destructurată joi, în urma unui flagrant organizat în Vama Borș, unde 11 persoane de origine arabă (nouă bărbaţi, o femeie şi un copil), care nu vorbeau limba română, au fost descoperiți ascunși în semiremorca unui tir. Din primele cercetări a rezultat că persoanele ascunse - şase sirieni, patru irakieni şi un palestinian -, cu vârste cuprinse între patru luni şi 51 de ani, intenţionau să ajungă ilegal în Germania.

Şoferul şi cele 11 de persoane au fost duse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş, în prezent în acest caz fiind făcute cercetări pentru trafic de migranţi şi de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. Vineri, patru membri ai grupării au fost duşi la sediul DIICOT - Structura Centrală, ulterior pe numele acestora fiind emise ordonanțe de reţinere. Cei patru urmează să fie prezentaţi instanței cu propunere de arestare preventivă. Din declaraţiile persoanelor a rezultat că traficanţii solicitau de la fiecare migrant sume de bani considerabile pentru a-i ajuta să treacă frontiera. Cercetările sunt continuate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea DIICOT - Structura Centrală şi a Parchetului Tribunalului Bihor, pentru depistărea tuturor persoanelor implicate şi stabiliriea întregii activităţi infracţionale.