La începutul acestei luni, poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea au finalizat cercetările la operaţiunea intitulată „Bulgarii".

Astfel, s-a început urmărea penală faţă de F.T.F., de 34 de ani, cetăţean bulgar, administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în  Timişoara, având ca obiect de activitate schimbul valutar, N.P.D., de 39 de ani, D.V.E., de 34 de ani, şi T.D.P., de 44 de ani, cetăţeni bulgari, asociaţi ai aceleiaşi societăţi comerciale, P.R.A., de 27 de ani, P.G.G., de 27 de ani, I.M.G., de 27 de ani, O.A.M., de 26 de ani, D.A.L., de 23 de ani, B.C., de 24 de ani, din Oradea şi  Timişoara, angajaţi ai respectivei firme, şi împotriva altor 16 angajaţi ai societăţii, cercetaţi în acelaşi dosar. Administratorul, asociaţii şi cei şase angajaţi ai societăţii sunt acuzaţi că, în perioada 2006 - 2009, au elaborat o strategie de afişare a cursului de schimb valutar practicat de firma respectivă, menită să inducă în eroare clienţii şi, prin amăgire, să îi determine să vândă valuta la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă. Astfel, la fiecare dintre cele cinci case de schimb valutar deschise în zona centrală a municipiului Oradea au fost amplasate panouri care conţineau informaţii contradictorii cu privire la cursul valutar de schimb practicat, care puteau induce în eroare clientul neavizat cu privire la preţul real de cumpărare a valutei.

Clienţi înşelaţi la schimbul valutar

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii B.C.C.O. Oradea au fost identificate cinci modalităţi frauduloase de afişare incorectă a informaţiilor de schimb valutar, prin care clienţii să fie înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare euro schimbat. Clienţii erau induşi în eroare prin observarea pe panoul din stânga a unor cursuri de schimb mai mari cu 0,015 - 0,08 lei / euro faţă de cele practicate de casele de schimb concurente din zonă. Totodată, angajaţii caselor de schimb îşi menţineau în eroare clienţii, cărora nu le comunicau verbal cursurile reale de schimb practicate de societate, afişate în partea dreaptă jos a panourilor. În cadrul grupului au fost atraşi 16 angajaţi de la cele cinci case de schimb valutar deţinute de societate, care au fost instruiţi cu privire la modul de amplasare a celor două panouri, la cifra cursului ce trebuia afişat, la ademenirea verbală a clienţilor, la omisiunea de a-i informa verbal cu privire la cursul real de schimb ce urma să fie practicat şi la suma pe care urmau să o primească, precum şi la refuzul de a restitui sumele cu care au fost păgubiţi. În urma demersurilor făcute de poliţiştii bihoreni, în cursul anului 2009 a fost emis un ordin care a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2010 şi care reglementează în mod explicit modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri, precum şi faptul că, dacă clienţii au nemulţumiri cu privire la cursul de schimb afişat şi suma de bani primită, au dreptul să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani.

„Din cercetările efectuate de poliţiştii B.C.C.O. Oradea s-a stabilit că în perioada noiembrie 2006 - octombrie 2009 au fost înşelate 232 de persoane, prejudiciul total în cauză fiind de 292.677,8 lei. Poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea au înaintat dosarul instanţei de judecată cu propunere de trimitere în judecată pentru opt persoane. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani", a adăugat Dinu.