La finalul săptămânii trecute, jandarmii bihoreni alături de lucrători din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate - Serviciul Teritorial Bihor și rangerii Parcului Natural Apuseni au desfășurat activități de patrulare pe traseele montane din zona Padiș și craterul Betfia.

În urma misiunilor de patrulare s-au identificat mai multe persoane care au aprins focul în alte locuri decât cele amenajate, precum și alte persoane care au intrat în ariile protejate folosind vehicule de tip ATV. Aceştia erau la prima abatere şi au primit doar avertismente în scris și verbal.

Reprezentanţii instituţiilor implicate în misiunile de patrulare reamintesc că în perioada mai-iunie, au loc fătările la cervide: căprioară, cerb lopătar și cerb comun. Astfel în primele zile de viață, puii si vițeii sunt lăsați de către ciute și căprioare în locuri ferite, deoarece încă nu sunt capabili să fugă de prădători. Aceștia sunt alăptați periodic, iar mama este tot timpul în apropiere. Zgomotele puternice pot speria puii, iar aceștia fie se pot accidenta, fie se pot pierde de mamă, devenind astfel foarte vulnerabili.

Majoritatea pasionaților de enduro sunt și iubitori de natură, așa că sunt rugaţi să țină cont de următoarele recomandări:

1. În perioada aprilie-iulie, încercați să vă stabiliți trasee care nu trec prin zonele împădurite.

2. Dacă traversați zone cu pădure, circulați doar pe drumurile forestiere deschise circulației publice și încercați să nu turați foarte tare motoarele.

3. Nu intrați în arii protejate (parcuri naționale, parcuri naturale, rezervații, etc). Aceste locuri sunt „preferate” în perioada fătărilor, existând chiar o migrație spre aceste zone.

4. Dacă găsiți pui sau viței, nu atingeți aceste animale și nu le luați din locurile găsite. Nu le atingeți, nu vă faceți poze cu ele, pentru că pot fi abandonate din cauza mirosurilor cu care rămân impregnate: miros uman, deodorant, etc.

În caz că nu sunt respectate aceste reglementări, în conformitate cu art. 9 din Legea nr. 171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, amenzile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.