Chiar dacă s-a arătat nehotărâtă până acum, Baba Iarnă şi-a intrat în drepturi şi dă de furcă mai ales şoferilor. Drumurile acoperite cu zăpadă, lapoviţă sau polei în combinaţie cu teribilismul şi inconştienţa unor şoferi sunt ingredientele perfecte ale producerii accidentelor.

Duminică seara, în jurul orei 23.00, un tânăr de 22 de ani, din Popeşti, conducea cu viteză un autoturism pe DN 19E în care se mai aflau încă doi tineri din Chiribiş. Din cauză că nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă şi polei, în apropierea localităţii Chişlaz, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal un alt autoturism care circula regulamentar, condus de D.S., din Marghita. În urma impactului, ambii şoferi au suferit multiple leziuni fiind internaţi în spital, iar pasagerii din primul autovehicul au suferit leziuni mai puţin grave. Tot acelaşi cumul de factori a stat la baza unui alt accident rutier petrecut în Tinca. În noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 03.00, pe drumul judeţean 792/A, un tânăr de 19 ani din Răbăgani, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Franţa, nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de carosabil acoperit cu polei. Astfel, şoferul H.N. a pierdut controlul asupra direcţiei şi a intrat în coliziune cu parapetul unui pod, iar apoi autoturismul a fost proiectat într-un şanţ. În urma accidentului rutier, atât conducătorul auto, cât şi pasagerii săi, T.D., de 18 ani, şi F.I., de 16 ani, ambii din Tinca, au suferit multiple leziuni pentru îngrijirea cărora au fost internaţi în spital. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilo-test, s-a constatat că acesta prezenta o concentraţie alcoolică de 0,17 mg/l alcool pur în aerul expirat. Vineri, 24 decembrie a.c., în jurul orei 12.10, pe D.N. 76, în afara localităţii Sârbeşti, un văşcăuan în vârstă de 39 de ani, care conducea un autoturism înmatriculat în Bihor, a efectuat o depăşire neregulamentară. El a trecut pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu o autoutilitară înmatriculată în Bucureşti, condusă regulamentar de un alt văşcăuan, de 26 de ani. În urma accidentului rutier, conducătorul celui de-al doilea autoturism a suferit diverse leziuni.

 

Pietoni accidentaţi mortal

În ajunul Crăciunului un pensionar din Groşi şi-a găsit sfârşitul sub roţile unei maşini. Vineri, 24 decembrie, în jurul orei 08.35, orădeanul N.C., de 28 de ani, conducea pe DN1 un autoturism înmatriculat în Sibiu. La un moment dat, localnicul C.G., de 79 de ani, s-a angajat în traversarea străzii în zona trecerii de pietoni, dar şoferul nu l-a observat, accidentându-l mortal. Tot în Ajunul Crăciunului, în jurul orei 10.00, pe strada Republicii din Marghita, un tânăr de 18 ani din comuna Tăuteu, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Franţa, a accidentat uşor un pieton. În momentul acroşajului, victima, o localnică în vârstă de 65 de ani, se angajase în traversarea carosabilului prin loc nesemnalizat şi fără să se asigure. În aceeaşi zi, un tânăr de 26 de ani, din Săcueni, se afla în afara localităţii, pe DN19. În jurul orei 17.50 a încercat să traverseze şoseaua fără să se asigure, moment în care a fost accidentat mortal de o autoutilitară înmatriculată în Austria, condusă de H.P., de 45 de ani, din municipiul Baia Mare. Şi tot în ajunul Crăciunului, în Marghita, în jurul orei 10.00, pe strada Republicii, tânărul P.N., de 18 ani, din Tăuteu, conducând un autoturism înmatriculat în Franţa, a acroşat uşor un pieton. Victima, localnica R.M., de 65 de ani, se angajase în traversarea străzii prin loc nesemnalizat şi fără să se asigure. Tot vineri, 24 decembrie a.c., în jurul orei 19.40, pe D.N. 1, în localitatea Auşeu, un tânăr de 24 de ani, din comuna Vadu Crişului, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Bihor, a accidentat grav un minor de 10 ani din localitate. În momentul acroşajului, copilul, care era nesupravegheat, s-a angajat în traversarea drumului în fugă şi fără să se asigure.

 

Pietoni loviţi în Oradea

Seria accidentelor rutiere cărora le-au căzut victimă pietonii a continuat şi în Oradea. Astfel, vineri, 24 decembrie, în jurul orei 17.30, pe strada Olimpiadei, orădeanul H.C., de 49 de ani, în timp ce conducea un tramvai, nu s-a asigurat la punerea în mişcare din staţie, accidentându-l pe orădeanul T.J., de 88 de ani, care tocmai coborâse din mijlocul de transport în comun. Un alt pieton a fost lovit chiar pe trecerea de pietoni. Astfel, tot vineri, dar în jurul orei 22.40, la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Aleea Posada, D.G., de 24 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în judeţul Bihor, nu a acordat prioritate de trecere pietonilor aflaţi în traversare. Astfel, l-a accidentat pe R.T., de 64 de ani, din Oradea, care traversa carosabilul pe marcajul pietonal.