250 de grame de materii vegetale impregnate cu pulberi psihoactive, 170 de grame de pulbere psihoactivă, 92 de grame de cristale de MDMA, 12 comprimate de ecstasy, bani și alte bunuri de valoare au fost confiscate de polițiștii din Oradea, miercuri, în urma unor percheziții de proporții efectuate în România și Ungaria. Capii rețelei, alături de 20 de traficanți, au fost reținuți.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul Antridrog, împreună cu procurorii DIICOT Oradea, au efectuat miercuri, 29 iulie, 19 percheziții domiciliare, dintre care 15 în Oradea, două în Baia Mare, judeţul Maramureş şi două în Ungaria, într-o cauză ce a vizat destructurarea unei grupări infracționale organizate specializată în trafic de droguri de risc şi mare risc şi operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

În urma perchezițiilor efectuate în România, au fost indisponibilizate aproximativ 250 de grame de materii vegetale impregnate cu pulberi psihoactive, 45 de grame de pulbere psihoactivă, 10 grame de cristale de MDMA, 12 comprimate de ecstasy, 1,5 litri de acetonă, 2 litri de diluant, 16 telefoane mobile, 5 aparate de mărunţit, 6 cântare de precizie, 10.000 de lei şi 232.000 de HUF.

În acelaşi timp, au fost efectuate alte 2 percheziţii domiciliare în Ungaria, în localitățile Váncsod şi Gáborján, la reşedintele liderilor grupării, de unde au fost ridicate alte 125 de grame de pulberi psihoactive şi 82 de grame de cristale de MDMA, bani și două autoturisme ce ar fi aparținut acestora.

Gruparea infracţională ar fi avut 20 de membri, cu vârste cuprinse între 22 şi 52 de ani, dintre care 17 din judeţul Bihor şi 3 din judeţul Maramureş, care ar fi acţionat în județele unde aceștia aveau domiciliul, precum şi în Ungaria.

Cei doi lideri ai grupării, un bărbat de 37 de ani şi o tânără de 23 de ani, ambii din Oradea, cetățeni români, stabiliţi în Ungaria, ar fi furnizat în perioada ianuarie – iulie 2020, prin intermediul unor firme de coletărie, substanțe psihoactive celorlalți membri ai grupării, care le-ar fi pus în vânzare, preparate și porționate.

20 de persoane au fost aduse la audieri, iar față de 15 a fost dispusă măsura reținerii, iar joi, 30 iulie, 9 dintre acestea au fost prezentate instanței, cu propunere de arestare preventivă.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor de investigaţii criminale, de la arme, ai structurilor de criminalitate organizată din Satu Mare şi Maramureş, precum și al polițiștilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor.

În cadrul percheziţiilor efectuate pe teritoriul Ungariei, poliţiştii români au beneficiat de sprijinul poliţiştilor de crimă organizată de la Biroul Naţional de Investigaţii Debrecen din cadrul Poliţiei Naţionale Ungare. De asemenea, acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La activități au participat și poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, precum și jandarmi din Bihor.