Jandarmii bihoreni au surprins un bărbat în vârstă de 27 de ani, pe data de 9 mai, pe digul de protecție a barajului Lugașul de Jos, în timp ce se pregătea să întindă peste 50 de metri de plasă monofilament.

O altă misiune a fost pe 15 mai, când jandarmii din cadrul Grupei Supraveghere şi Ordine Publică Aleșd, pe timpul misiunii de colaborare cu angajații AJVPS Bihor în jurul orei 20.00 a surprins o altă persoană de 30 de ani, care cu ajutorul unei bărci întindea mai multe setci în Barajul Lugașu de Jos. Deși a încercat să se ascundă de forțele de ordine în vegetația unei ,,insulițe” din interiorul lacului de acumulare, cu ajutorul bărcii puse la dispoziție de lucrătorii AJVPS Bihor, s-a reușit identificarea lui stabilindu-se că are domiciliul în Lugașu de Jos și a reușit să întindă în apele Crișului Repede trei plase monofilament în lungime totală de 210 metri.

Pe timpul completării actelor procedurale, în jurul orelor 21.00, jandarmii au observat pe digul împrejmuitor alte 4 persoane care la vederea jandarmilor au luat-o la fugă, abandonând un sac de rafie în interiorul căruia jandarmii bihoreni au mai găsit încă o setcă de aproximativ 45 de metri.

Dacă cei 4 urmează a fi identificați, pentru primele 2 persoane jandarmii bihoreni în conformitate cu prevederile art. 61 Cod de procedură penală, au întocmit documentele sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de utilizarea uneltelor de plasă monofilament şi pescuitul cu alte unelte şi scule neautorizate, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura. Plasele de pescuit au fost predate pe bază de proces verbal în vederea continuării cercetărilor.