Poliţiştii bihoreni din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au finalizat cercetările împotriva a două persoane, C.M.C. şi C.T., care, timp de doi ani, au reuşit să obţină de la mai multe instituţii bancare credite în valoare de aproape 500.000 lei. În acelaşi dosar sunt cercetate nu mai puţin de 79 de persoane, care fie au fost racolate de învinuiţi pentru a se prezenta la ghişeul băncilor, fie au apelat chiar ei la cei doi pentru a-şi face rost de acte false.

Potrivit anchetatorilor, C.M.C şi C.T. au profitat de relaxarea condiţiilor de creditare şi, având în posesie actele şi ştampilele unor societăţi comerciale, au început să-şi întocmească, în fals, unul altuia, adeverinţe de venit în baza cărora au solicitat şi obţinut prin diferite magazine achiziţionarea de produse cu plata în rate, inducând în eroare instituţiile financiare de creditare. Observând uşurinţa cu care au indus în eroare instituţiile de creditare, cei doi au procedat la racolarea sub diferite forme a mai multor persoane cu situaţii financiare precare, fără locuri de muncă, fără studii şi uşor de influenţat, cărora le-au întocmit adeverinţe de venit, în fals.
Cu ocazia efectuării unei percheziţii, au fost găsite în autoturismul lui C.M.C. adeverinţe de venit necompletate şi copii de pe cărţi de identitate ale unor persoane, contracte individuale de muncă completate şi state de plată, cereri de credit, angajamente de plată, adeverinţe de venit necompletate, certificate de înregistrare firmă, un dosar conţinând adeverinţe de venit completate în original, documente cu evidenţa persoanelor cărora le-a întocmit documente false, copii ale unor carnete de muncă, ştampile, pastă corectoare, tuşiere şi instrumente de scris.

În faza de urmărire penală faţă de cei doi inculpaţi s-a luat măsura arestării preventive, ulterior aceasta fiind înlocuită cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile deţinute de către cei doi inculpaţi. Prejudiciul cauzat instituţiilor financiar bancare şi nebancare este de 470.000 lei, din care s-a recuperat aproximativ 100.000 lei.