Peste 300.000 de euro falşi au fost găsiţi, la sfârşitul acestei săptămâni, la domiciliul unui bărbat din Oradea, care a intrat în vizorul autorităţilor după ce a încercat să folosească o bancnotă falsificată la cumpărături. Banii fac parte din lotul celor fabricaţi de italienii arestaţi deja, autorităţile precizând că se aşteaptă ca în perioada următoare să apară şi alte banconte falsificate.

Anchetatorii bihoreni au descoperit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 336.000 de euro falşi, într-o baracă de la periferia municipiului Oradea, după ce un bărbat de etnie romă a încercat să plaseze pe piaţă o bancnotă de 50 de euro falsificată. Potrivit unor surse judiciare, descoperirea a fost făcută după ce un orădean a dorit să plătească cu banii falşi o porţie de mâncare la o tarabă din Piaţa 1 Decembrie. Vânzătoarea, care ştia despre descoperirea fabricii de bani, a refuzat să accepte bancnota şi l-a întrebat pe client de unde are banii. Orădeanul i-ar fi răspuns, senin, că mai are acasă încă o... găleată plină cu euro. Poliţiştii au intrat pe fir şi l-au dus pe bărbat la audieri, după care s-au deplasat la domiciliul acestuia, mai exact o baracă situată în apropierea gropii de gunoi a municipiului.

„În urma unei încercări de plasare a unei banconte falsificate pe piaţă, a fost descoperită suma de 336.000 de euro, într-o baracă situată în apropierea gropii de gunoi din Oradea. Ne aşteptăm să mai apară astfel de situaţii având în vedere că, potrivit informaţiilor noastre, sume de bani falşi au fost aruncate de suspecţii din acest dosar inclusiv pe stradă", a declarat ieri Violeta Fotache, purtătorul de cuvânt al DIICOT. Anchetatorii au descoperit în baracă o găleată de vopsea plină de bani falşi, orădeanul spunându-le că i-a găsit aruncaţi într-un coş de gunoi tot de la periferia oraşului. Descoperirea nu este prima de acest gen. La câteva zile după ce anchetatorii au anunţat destructurarea grupului de crimă organizată şi confiscarea a 13 milioane de euro falşi, în Oradea au apărut primele banconte contrafăcute. Unele dintre ele, toate cu cupiura de 50 de euro, au fost depistate la casele de schimb valutar iar o alta, tot de 50 de euro, la un taximetrist, care a depus o plângere la poliţie după ce s-a trezit cu banii falşi de la un client care îi plătise o cursă. Reamintim că, la sfârşitul lunii trecute, procurorii DIICOT au destructurat un grup de crimă organizată ce tipărea, pe strada Matei Corvin din Oradea, euro falşi. Autorităţile au confiscate 13 milioane de euro falsificaţi, alte 55.000 de bancnote a câte 50 de euro fiind descoperite pe banda de sortare a deşeurilor de la groapa de gunoi a municipiului Oradea.