Poliţiştii de investigare a fraudelor au finalizat cercetările şi au propus trimiterea în judecată a doi bihoreni suspectaţi că au prejudiciat titularii unor drepturi de autor cu peste 14.000 euro.

Investigatorii au finalizat cercetările faţă de I.M.D., de 21 de ani, din comuna Şinteu şi împotriva lui P.A., de 33 de ani, din Aleşd, suspectaţi de comiterea unor infracţiuni la legislaţia privind dreptul de autor şi drepturile conexe.Astfel, „poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi i-au depistat pe cei doi în cursul lunii februarie 2012, în timp ce, în cadrul unei manifestări publice, deţineau fiecare câte un sistem de calcul pe care erau reproduse opere muzicale, susceptibile a fi mărfuri pirat, cu scopul utilizării acestora prin comunicare publică", se arată într-un comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al Poliţiei bihorene, subinspector Alina Dinu.

În urma percheziţiei în sistemele informatic asupra celor două sisteme, au fost identificate toate operele de creaţie intelectuală reproduse pe suporturile menţionate, respectiv diverse opere muzicale şi programe pentru calculator. De asemenea, pe unităţile de calcul ale celor doi suspecţi erau stocate şi utilizate programe cu ajutorul cărora se desfăşurau activităţi de tip „file sharing". Totodată, s-a constatat existenţa unor fişiere care demonstrează activitatea de descărcare şi punere la dispoziţie de fişiere. „Prejudiciul provocat astfel titularilor drepturilor de autor şi ai drepturilor conexe este de peste 14.000 euro", se arată în sursa citată. Dosarul a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd, cu propunere de trimitere în judecată a celor două persoane.