O armă neletală și mai multe proiectile au fost confiscate în urma unor percheziții, persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni au fost reţinute și sute de abateri constatate de polițiștii bihoreni, în cadrul unei ample acțiuni, desfășurată pe raza întregului județ.

Polițiștii bihoreni au desfășurat, marţi, o amplă acțiune pe raza întregului județ, pentru combaterea fraudelor de natură economică, a faptelor ilicite de comerț, pe linia de investigații criminale, în special pentru descurajarea faptelor cu violenţă, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în domeniul armelor și a materialelor explozive, în ce privește paza obiectivelor și protecția valorilor, pentru combaterea indisciplinei în rândul tuturor participanților la traficul rutier și pentru menținerea climatului de ordine și liniște publică în rândul comunităților locale. Au fost implicați 227 de polițiști bihoreni de la investigații criminale, de la arme, investigarea criminalității economice, poliție rutieră și de ordine publică, alături de 22 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, 6 polițiști locali și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 276 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 121.955 de lei, dintre care 235 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Codului Rutier, 31 la Legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, au fost constatate 3 contravenții silvice, una pentru nerespectarea legislației privind paza obiectivelor și protecția valorilor, iar 6 sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea altor acte normative. De asemenea, au fost constatate 10 infracțiuni, au fost confiscate bunuri în valoare de 2.439,58 lei (țigarete nemarcate legal și lemne de foc fără documente legale). În cadrul acțiunilor au fost folosite 7 aparate radar, au fost reținute 17 permise de conducere, din care 9 pentru conducere sub influența alcoolului, 4 pentru depășirea limitelor legale de viteză și 4 pentru alte abateri și au fost retrase 8 certificate de înmatriculare. De asemenea, polițiștii Serviciului Rutier Bihor au acționat în sistem integrat, alături de polițiștii rutieri din Alba, pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză, a depășirilor neregulamentare, precum și pentru prevenirea evenimentelor rutiere și reducerea riscului rutier pe principalele artere de circulație. În cadrul acțiunii comune au fost implicați 23 de polițiștii rutieri bihoreni, care au acționat pe două zone, respectiv pe D.N. 75 și pe D.N. 76

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 47 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 19.140 lei, dintre care 27 pentru nerespectarea regimului legal de viteză. De asemenea, au fost reținute 3 permise de conducere, dintre care 2 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și unul pentru depășirea limitelor legale de viteză și au fost reținute 4 certificate de înmatriculare. Totodată, a fost aplicată și o sancțiune pentru un delict silvic constatat, fiind ridicați în vederea confiscării 3 metri cubi de material lemnos.

Percheziții şi reţineri

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, în localitatea bihoreană Tilecuș, pentru a documenta și proba activitatea infracțională a unui bărbat de 28 de ani, bănuit de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au descoperit, într-unul dintre imobile, o armă neletală lungă, cu aer comprimat, de calibru 4,5 mm și 210 proiectile de plumb pentru aceasta, deținute fără autorizația de a deține, purta sau folosi arme letale sau neletale supuse regimului autorizării. Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase continuă cercetările în cauză sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor. Tot marți, polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia au reținut, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Bihor, un bărbat de 30 de ani, din comuna Sârbi, bănuit de amenințare, lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. Acesta este bănuit că, la 13 iulie a.c., la ora 17.00, în timp ce se afla într-un local public de pe raza localității bihorene Sârbi, ar fi amenințat cu acte de violență două localnice, încercând chiar să exercite acte de violență asupra acestora și ar fi agresat fizic trei localnici, tulburând ordinea și liniștea publică. Polițiștii continuă cercetările în cauză sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. De asemenea, polițiștii Postului de Poliție Batăr au identificat și reținut, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Poliției Bihorene, un tânăr de 22 de ani, din municipiul Salonta, bănuit de comiterea infracțiunii de furt. Acesta este bănuit că, la 27 iunie a.c., în timp ce se afla în perioada de suspendare a executării unei pedepse cu închisoarea, la care a fost condamnat pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, ar fi sustras o bicicletă de pe o stradă din localitatea bihoreană Arpășel, cauzând un prejudiciu de 400 de lei. Polițiștii din Batăr continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta.