Sărăcia, singurătatea, bătrâneţea şi frigul au făcut prima victimă din această iarnă. O femeie de 87 de ani din comuna Curtuişeni a fost găsită în casă de nişte vecini, căzută la pământ. Bătrâna nu avea nicio sursă de căldură, iar casa era îngheţată. 

Femeia a fost adusă pe 27 decembrie la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, la Unitatea de Primire a Urgenţelor. După câteva ore, cu toate intervenţiile doctorilor, bătrâna a decedat, ca urmare a evoluţiei nefavorabile şi a existenţei bolilor asociate.

"Pentru prevenirea acestui tip de decese rugăm autorităţile locale din unităţile administrativ teritoriale ale judeţului să ia de urgenţă măsurile necesare", transmite directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.

Astfel, autorităţile locale sunt sfătuite să identifice la nivel local spaţii încălzite care pot găzdui temporar, pe perioada temperaturilor foarte scăzute, persoanele fără adăpost; să dispună echipajelor Poliţiei comunitare care patrulează în perioade cu temperaturi foarte scăzute să îndrume persoanele fără adăpost către spaţiile încălzite; să pregătească unităţile spitaliceşti aflate în subordine pentru creşterea solicitărilor de servicii medicale ca urmare a temperaturilor foarte scăzute.

Medicii reamintesc populaţiei că prima măsură care trebuie luată pentru menţinerea sănătăţii şi evitarea deceselor, în perioadele cu temperaturi scăzute, este tocmai evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi evitarea expunerii la frig.