Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul pentru eliberarea din funcţie, prin pensionare, a lui Alexandru Lele, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor - cel care în 2002 a fost pus sub acuzare pentru corupţie, iar anchetatorul său, Cristian Panait, s-a sinucis.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în această vară, sancţionarea cu avertisment a procurorului bihorean Alexandru Lele, pentru "exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă", acuzaţiile referindu-se la nelucrarea unor dosare pentru perioade mari de timp, raportarea unor statistici nereale, cercetarea şi arestarea ilegală a unor persoane. Secţia de procurori în materie disciplinară a CSM a admis acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru procurori împotriva lui Alexandru Lele, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi a aplicat sancţiunea "avertisment". "În urma unei anchete desfăşurate de Comisia de disciplină pentru procurori, CSM a admis că, în cazurile semnalate, magistratul şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă şi a efectuat cu întârziere lucrările din motive imputabile, încălcând prevederile Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor", informa purtătorul de cuvânt al CSM.

Totodată, Lele a fost judecat şi pentru alte abateri disciplinare, pe care le-ar fi comis înainte de suspendarea sa din magistratură în 2002, şi a căror verificare a fost întreruptă pe perioada anchetei penale derulate împotriva sa până în decembrie 2008, când s-a finalizat prin scoaterea de sub urmărire penală.

politic@mediafax.ro