O reţea de traficanţi şi consumatori de droguri a fost destructurată de poliţiştii şi procurorii bihoreni în cadrul unei operaţiuni intitulate "Portugalia", oamenii legii reuşind capturarea, în Vama Borş, a unui transport de peste patru kilograme de haşiş în valoare de aproximativ 150.000 de euro. Dintre membrii grupării 11 erau orădeni, aceştia distribuind stupefiantele inclusiv în cluburile din municipiul Oradea. Potrivit anchetatorilor toţi traficanţii erau şi consumatori şi se întâlneau în apartamentul unuia dintre ei, situat în cartierul Nufărul.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea au anunţat că au sesizat prin rechizitoriu instanţa de judecată cu privire la activitatea infracţională a unui grup organizat ai cărui membri sunt acuzaţi de trafic şi consum ilicit de droguri de risc şi mare risc şi punerea la dispoziţie cu ştiinţă a locuinţei în vederea consumului de stupefiante. Grupul de crimă organizată era format din 14 persoane cetăţeni români şi un cetăţean italian cu vârste cuprinse între 19 - 35 ani, 11 dintre ei fiind orădeni şi doi fiind domiciliaţi în municipiul Arad. Doi dintre membrii grupului au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, aceştia fiind liderii grupării pe care o aprovizionau cu droguri ce proveneau din Portugalia. Potrivit anchetatorilor, ceilalţi membri ai grupării organizate aveau sarcini bine definite, de a-i sprijini pe cei doi lideri de etnie romă din Arad, în sarcina lor fiind reţinute infracţiuni de consum de droguri şi punerea la dispoziţie cu ştiinţă a locuinţei în vederea consumului. "În urma cercetărilor efectuate de procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO s-a constatat că toţi cei 14 membri ai grupului organizat erau şi consumatori de droguri. Drogurile au fost consumate în locuinţa celor doi traficanţi, în autoturismele acestora, în baruri şi restaurante din municipiile Oradea şi Arad, precum şi în alte locuinţe aparţinând celorlalţi membri. Printre consumatori s-au numărat şi membrii unei formaţii care cântau într-un club situat în zona centrală a municipiului Oradea", a declarat comisarul şef Nicolae Stamate, şeful BCCO Oradea. Pe parcursul cercetărilor anchetatorii au reuşit capturarea în Vama Borş a unui colet ce conţinea 4,2 kg haşiş de cea mai bună calitate, expediat din Portugalia, cu un autocar. Stupefiantele au fost descoperite ascunse într-o valiză, înfăşurate în obiecte de îmbăcăminte. Poliţiştii susţin că această captură a constituit o lovitură financiară dată grupării, deoarece valoarea mărfii pe piaţa drogurilor ar fi fost de peste 150.000 de euro. Tot în urma acţiunii din Vama Borş au mai fost confiscate 5 pastile ecstasy şi 184,5 grame cocaină.

Poliţiştii Brigăzii Oradea au început primele cercetări la sfârşitul lunii februarie şi le-au finalizat la începutul lunii august. Cercetările sunt continuate de procurorii şi poliţiştii bihoreni în colaborare cu cei din Portugalia, pentru probarea activităţii infracţionale şi a celeilalte ramuri a reţelei ce activează în această ţară. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii grupării organizate riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 25 ani.