La începutul lunii iulie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea - Serviciul Antidrog, sub coordonarea unui procuror D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea, au finalizat cercetările faţă de şapte persoane care au fost anchetate în stare de arest preventiv sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire şi iniţiere a unui grup infracţional organizat şi aderarea la acest grup infracţional în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave, respectiv infracţiunilor de trafic ilicit de droguri, comise în formă continuată, în modalitatea cultivării, fără drept, de plante de canabis, precum şi pentru furt de energie electrică.

Cei şapte, respectiv T.M., de 36 de ani, S.G.M., de 44 de ani, M.G.A., de 43 de ani, K.A.R., de 31 de ani, K.A., de 23 de ani, P.S.V., de 35 de ani, toţi din judeţul Mureş, şi V.D.I., de 35 de ani, din judeţul Iaşi, sunt acuzaţi de poliţiştii antidrog şi procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Oradea că, în perioada martie 2010 - aprilie 2011, pentru a obţine culturi de canabis de calitate, au pregătit şi dotat special trei imobile, două pe raza localităţii Târgu Mureş şi unul în localitatea mureşeană Ogra. „În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii antidrog orădeni s-a stabilit că activitatea infracţională a grupului organizat a avut caracter permanent şi durabil, fiind bine planificată şi conspirată", a spus inspector principal Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor. În ce priveşte atribuţiile membrilor grupării, s-a stabilit că T.M. şi M.G.A. erau liderii grupării, fiind cei care coordonau activităţile celorlalţi, cei doi având cunoştinţele de specialitate necesare unor astfel de activităţi, iar S.G.M. era responsabil cu plantarea, îngrijirea şi recoltarea inflorescenţei plantelor de canabis. De asemenea, s-a stabilit că T.M. a ales amplasamentele, a închiriat imobilele folosite în activitatea infracţională şi a procurat diferite materiale necesare plantaţiilor clandestine. Totodată, T.M. este acuzat că l-a racolat în grupul de crimă organizată pe P.S.V., cel care a asigurat montarea instalaţiilor electrice utilizate de aceştia, precum şi mentenanţa acestora. „În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la respectivele amplasamente la 28 aprilie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Bihor au descoperit şi ridicat în vederea cercetărilor 33 de kilograme de plante de canabis, care au fost cultivate în 600 de ghivece, diferite instalaţii şi aparatură folosite la cultivarea canabisului, precum tubulatură flexibilă pentru aerisire, transformatoare de curent, ventilatoare de aer, folie izolantă de umiditate, dispozitive reflectorizante de lumină, soluţii fertilizatoare pentru plante de canabis, lămpi fluorescente de mare putere, filtre de aer de mari dimensiuni, nailon pentru împachetat, o trusă specială folosită pentru măsurarea umidităţii, PH-ului şi temperaturii şi alte obiecte specifice activităţii de cultivare a plantelor de canabis", a adăugat Alina Dinu.

Prin rechizitoriul întocmit în cauză de către procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea s-a dispus trimiterea în judecată a celor şapte suspecţi, cinci dintre aceştia, respectiv T.M., M.G.A., S.G.M., K.A.R. şi V.D.I., fiind cercetaţi în stare de arest preventiv din 28 aprilie a.c., până în prezent. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.