Procurorii anticorupţie orădeni l-au reţinut, din nou, pe avocatul Horia Chivari, pentru trafic de influenţă. Anul acesta, Chivari a mai fost ridicat de DNA, într-un alt dosar, fiind ulterior judecat şi condamnat la un an de închisoare cu suspendare tot pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au efectuat săptămâna trecută percheziţii la domiciliul şi la biroul lui Horia Chivari, avocatul fiind acuzat într-un alt dosar de trafic de influenţă. Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procurori a rezultat că, în perioada iunie - august 2011, prevalându-se de influența pe care ar avea-o asupra magistraților de la Curtea de Apel Oradea, "inculpatul Chivari Horia Ioan a primit, la cererea sa, suma de 24.000 euro de la o persoană denunțătoare, sub pretextul că sumele de bani vor fi remise judecătorilor învestiți cu soluționarea unei cauze penale, pentru pronunțarea unei hotărâri favorabile, în sensul punerii în libertate a persoanei cercetate, aflate în relații apropiate cu denunțătoarea" se arată într-un comunicat al DNA.

"În cauza respectivă, persoana era arestată și condamnată de instanța de fond la pedeapsa închisorii cu executare, pentru comiterea unor infracțiuni de șantaj și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni", se arată în documentul citat. Avocatul a fost ridicat joi şi audiat de către procurorii anticorupţie, DNA Oradea prezentându-l sâmbătă la Curtea de Apel cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Magistraţii au respins însă cererea DNA, aceştia urmând a contesta cu recurs încheierea de respingere la Înalta Curte.  În primăvara acestui an, Horia Chivari a fost reţinut tot de DNA după ce, în iulie 2011, a pretins şi primit de la părinţii unui client, denunţători în cauză, suma de 7.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunţe o pedeapsă cu suspendare faţă de fiul acestora. Iniţial, tânărul a şi fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare de la aceeaşi instanţă însă de la un alt complet. Avocatul a recunoscut atunci acuzaţiile şi a fost judecat după procedura simplificată, fiind condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de trei ani. Chivari a declarat că banii i-a împărţit cu judecătorul Ovidiu Galea, acuzaţie care nu s-a confirmat, procurorii dispunând neînceperea urmăririi penale împotriva magistratului.