Un bărbat de 68 de ani a fost amendat cu 12.000 de lei pentru că a aruncat, într-o pungă, şapte pui de câine recent născuţi şi cu alţi 5.000 de lei după ce poliţiştii au găsit-o, la domiciliul său, şi pe mama lor, o femelă de rasă comună.  

Potrivit comisarului şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, la data de 1 mai, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Bihor au fost sesizați, în urma unui apel primit de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor prin SNUAU 112 că, în fața unui imobil din localitatea Paleu, o persoană a abandonat 7 pui de câine, într-o plasă pe care a aruncat-o dintr-un autoturism. La fața locului, polițiștii de la protecția animalelor au constatat că puii de câine erau recent născuți, aceștia fiind salvați de polițiști, care i-au preluat și plasat într-un adăpost de profil.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Bihor au identificat autoturismul folosit în momentul comiterii faptei, cât și persoana care ar fi abandonat câinii, ca fiind un bărbat de 68 de ani, din localitatea Paleu.

Totodată, în urma efectuării unui control la domiciliul persoanei în cauză, polițiștii de la protecția animalelor au descoperit un câine de rasă comună, femelă, nesterilizată, în faza de lactație, care era mama puilor abandonați”, a precizat comisarul şef Alina Fărcuţa. În consecință, pentru abandonarea celor șapte pui de câine, bărbatul a fost fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 12.000 de lei, iar pentru nesterilizarea câinelui de rasă comună, pe care îl deține, același bărbat a fost sancționat contravențional de polițiști cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Bihor atrag atenția că abandonul animalelor este faptă de natură contravențională, prevăzută de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, fiind sancționată cu amendă de la 6.000 la 12.000 de lei.