La sfârşitul săptămânii trecute, echipajele de pompieri militari ale unităţii şi subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor au fost solicitate să lichideze şapte incendii şi arderi necontrolate izbucnite pe raza judeţului şi să desfăşoare 30 de intervenţii la cazuri care necesitau acordarea primului ajutor calificat.

Sâmbătă dimineaţa, Garda de Pompieri Tinca a intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă pentru stingerea incediului produs la şura unei gospodării din localitatea Râpa. „Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o fumatul în locuri nepermise. Echipajele de pompieri militari mobilizate la faţa locului au limitat pagubele, lichidând operativ incendiul şi înlăturând pericolul propagării acestuia la locuinţă. Au ars 600 kilograme de fân", a spus locotenent Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana. Tot sâmbătă, Staţia de Pompieri Aleşd, în cooperare cu Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Brusturi, a lichidat o ardere necontrolată produsă la o păşune din localitatea Ţigăneşti, iar în jurul orei 15.00, pompierii Gărzii 1 Mai au desfăşurat o operaţiune asemănătoare, la un teren viran din Sânmartin. Nu s-au înregistrat pagube, în primul caz arzând o suprafaţă de 1,5 ha de vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş, iar în cel de-al doilea, aproximativ un hectar de vegetaţie uscată. În aceeaşi zi, pompierii militari din cadrul Secţiei Beiuş au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă şi o ambulanţă de prim ajutor calificat cu capacitate de evacuare a victimei, la un eveniment produs în satul Borz, comuna Şoimi. „Misiunea de stingere a incendiului izbucnit la o locomotivă, probabil din cauza unui conductor electric defect sau neizolat corespunzător, s-a derulat între orele 21.35 - 22.45. Nu au existat victime, neimpunându-se intervenţia echipajului de paramedici al subunităţii, iar pagubele au constat în cabluri de forţă de la motorul electric şi conductori de legătură", a mai spus Roşca. Duminică dimineaţa, Detaşamentul de Pompieri Marghita a acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Tria, comuna Derna. La sosirea echipajelor de pompieri militari flăcările se manifestau la podul locuinţei, existând riscul de propagare la întreaga casă.  Evenimentul, generat probabil de un coş de fum deteriorat, a avut drept consecinţe pagube constând în elemente de construcţie din lemn (o grindă şi 0,5 mc de scânduri depozitate în pod). În noaptea de duminică spre luni, echipajele de pompieri militari din cadrul aceluiaşi detaşament au acţionat în Oradea, pe strada Piaţa Rahovei, pentru localizarea şi lichidarea incendiului izbucnit la un autoturism. Din primele cercetări reiese faptul că evenimentul a fost provocat probabil de un cablu electric defect sau neizolat corespunzător, fapt ce a determinat arderea farurilor, a instalaţiei electrice a motorului şi a unui spoiler.

Echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea a acţionat weekendul trecut la trei accidente rutiere şi cinci urgenţe medico-chirurgicale, iar echipajele de paramedici din cadrul subunităţilor de pompieri din judeţ au intervenit la 22 de evenimente, dintre care trei accidente rutiere.