Zeci de procurori, poliţişti, jandarmi şi inspectori antifraudă au efectuat, ieri, 67 de percheziţii domiciliare în Oradea şi judeţul Bihor, vizate fiind farmacii, cabinete medicale şi domiciliile unor persoane implicate într-o reţea specializată în evaziune, înşelăciune şi fals. Prejudiciu: 5 milioane de euro. Percheziţii au fost desfăşurate şi la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu", la finalul acestora 30 de persoane fiind duse la audieri.  

Potrivit unui comunicat al DIICOT, percheziţiile au vizat un grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals. Concret, mai mulţi administratori ai unor farmacii, respectiv medici şi farmacişti sunt bănuiţi de eliberarea unor reţete false pentru medicamente oncologice şi decontarea acestora de la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. "În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012-2014, membrii grupării au generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente, medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul  în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi  ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", se precizează în comunicatul DIICOT. Conform anchetatorilor, prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 5 milioane euro. Procurorii au mai anunţat că la sediul DIICOT Oradea au fost duse în vederea audierii 30 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, precum şi  Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor.

 

Ancheta DIICOT, sprijinită de Direcţia Antifraudă

Ancheta procurorilor declanşată în acest caz a fost sprijinită de inspectorii din cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală. Potrivit unui comunicat al instituţiei, ieri, 37 de echipe de inspectori din cadrul Direcţiei regionale antifraudă fiscală Oradea au asigurat sprijin de specialitate procurorilor în timpul percheziţiilor. De asemenea, în acest caz, în perioada 07 octombrie - 12 noiembrie 2014, inspectorii antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 2,1 milioane de euro cauzat bugetului de stat de către o reţea de opt firme din Bihor specializate în comerţ cu produse farmaceutice, prin evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi TVA.

"În perioada 2012 - 2014, două dintre aceste firme au emis facturi pentru achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice (Glivec, Seroquel, Aranesp), produse parafarmaceutice şi diverse servicii în scopul atât al creşterii artificiale a cheltuielilor şi diminuarea bazei impozitabile, respectiv evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi al majorării artificiale a TVA deductibilă în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale", se arată în comunicatul Direcţiei Antifraudă. Potrivit aceleiaşi surse, facturile erau emise către şase alte firme, fără angajaţi, depozite, magazine, medicamente sau marfă pe stoc, care nu funcţionau la sediul declarat, dar care erau controlate prin interpuşi de aceleaşi persoane. Banii, reprezentând contravaloarea facturilor fictive emise, se ridicau de la bancă în numerar în baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletin false şi erau returnaţi reprezentanţilor celor două firme beneficiare.

 

Descinderi în trei secţii de la Spitalul Municipal

Percheziţiile de la Spitalul Municipal s-au derulat, ieri, pe parcursul mai multor ore, vizate fiind trei secţii, însă, potrivit reprezentanţilor instituţiei, nu au perturbat activitatea în spital. "Au venit dimineaţă la ora 7.00 şi sunt încă aici (n.r. - ora 12.20). Din câte mi-au spus atunci când au intrat în spital, verifică prescrierile de medicamente făcute de medicii din spital pentru pacienţii oncologici. Sunt vizate trei secţii care au legătură cu acest domeniu, respectiv oncologia, oncologia pediatrică şi hematologia. Nu vă putem spune prea multe decât după ce vom avea o finalitate a acestor verificări, dar, deocamdată, vă pot confirma că nu a fost nominalizat niciun medic în parte. Cert este că ştiu exact ce caută. Deşi ne-au luat prin surprindere, controalele DIICOT nu au perturbat activitatea în spital. Medicii sunt la serviciu şi îşi desfăşoară normal activitatea", a spus, pentru Crişana, managerul interimar al Spitalului Municipal "Dr Gavril Curteanu", Elena Moldoveanu. "Au venit şi la noi pentru că avem o subsecţie comună. Deocamdată nu avem acces acolo şi nici la oncologie. Nu ni s-a spus ce caută", a precizat şi medicul Cristian Nicolae Sava, şeful de secţie al compartimentului Pediatrie. "Nu ştiu nimic despre aceste percheziţii, sunt la cabinet. Pot, însă, să vă spun că sunt foarte surprinsă", a precizat, ieri, Eva Monica Vajda, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bihor.