Un fost funcţionar al Administraţiei Finanţelor Publice Ştei a fost arestat, marţi, pentru 29 de zile, de Tribunalul Bihor. Aurelia Hasan este acuzată că a deturnat zeci de mii de lei din contul unei primării în favoarea lui Vasile Gheban, un om de afaceri din Ştei, arestat şi el în acest dosar pentru fapte de corupţie. Funcţionara este acuzată de fals şi uz de fals, iar Vasile Gheban, de spălare de bani. Mandatele de arestare au fost emise de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care se ocupă de anchetarea celor doi pentru un prejudiciu de circa 50.000 de lei provocat Primăriei Pietroasa.

Potrivit surselor judiciare, Aurelia Hasan - fost adjunct al şefului Serviciului Trezorerie din Ştei (instituţie desfiinţată) - este suspectată că a falsificat semnătura primarului din comuna Pietroasa, Saveta Oşvat, şi a deturnat mai multe sume de bani din contul de investiţii al Primăriei. Frauda a fost descoperită în luna iulie, de un funcţionar al Administraţiei Finanţelor Publice Ştei, care verifica şi arhiva documentele privind operaţiunile efectuate în luna iunie prin Serviciul Trezorerie. Funcţionarul a descoperit un ordin de plată suspect, prin care 10.000 de lei din contul Primăriei Pietroasa au fost viraţi în cel al SC Celavi SRL, patronată de Vasile Gheban. Potrivit surselor citate, pentru a evita o anchetă penală, Aurelia Hasan şi-a recunoscut iniţial vina în faţa şefilor şi a primarului, însă ulterior, când a fost reclamată de primarul comunei Pietroasa la Poliţie, a revenit asupra declaraţiei şi a negat că ar fi avut vreo legătură cu frauda.

În urma anchetei începute de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, s-a descoperit că Aurelia Hasan a făcut plăţi fictive în valoare de peste 50.000 de lei, toate către societatea patronată de Vasile Gheban. De aici, banii au fost dirijaţi apoi în contul unei alte societăţi a aceluiaşi om de afaceri. O parte din sumele delapidate au ajuns în contul Aureliei Hasan, iar o altă parte din bani au fost folosiţi de omul de afaceri pentru a plăti anumite facturi ale firmei.