Doi hoţi specializaţi în furtul din bănci au fost arestaţi preventiv după ce au furat din camera de valori a unei bănci sumele de bani ale unor bihoreni care îşi depozitaseră economiile în casete. Cei doi făceau parte dintr-un grup infracţional organizat care a acţionat inclusiv în Oradea. 

Poliţiştii de investigaţii criminale şi procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările faţă de cei doi hoţi, arestaţi preventiv, pentru furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Potrivit unui comunicat de presă transmis, ieri, de IGPR, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale al Poliţiei Române şi cei de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor au finalizat cercetările şi au propus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi bărbaţi, membri ai unei grupări infracţionale organizate. "Din probatoriul administrat în cauză, a reieşit că grupul infracţional avea o structură piramidală şi un lider, iar fiecare membru avea sarcini şi atribuţii specifice, stabilite de către cel dintâi. Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională ar fi fost constituită pentru sustragerea de bani şi obiecte cu valoare mare din interiorul casetelor de valori, din bănci de pe teritoriul României. Pentru a înlătura suspiciunile unei legături infracţionale între ei, cei în cauză ar fi folosit identităţi false şi s-ar fi cazat separat", se arată în comunicatul IGPR. Potrivit aceleiaşi surse, în data de 5 martie 2015, unul dintre membri, de 34 de ani, din Republica Moldova, s-ar fi deplasat la agenţia unei bănci şi, după ce a prezentat funcţionarilor bancari o carte de identitate falsă, ar fi solicitat deschiderea unui cont bancar, când au fost întocmite şi semnate mai multe documente specifice. Ulterior, acesta s-a prezentat la sucursala din Oradea a unităţii bancare şi, folosind actul de identitate falsificat, a solicitat şi închiriat o caseta de valori, pe care ar fi accesat-o din nou la data 16 martie 2015, prezentând aceeaşi carte de identitate falsă.

"Rămas singur în camera de valori, cu ajutorul unor chei potrivite, acesta ar fi accesat, fără drept, cutiile de valori ce aparţineau altor două persoane şi ar fi sustras bunurile de valoare aflate în interiorul acestora. Prejudiciul produs în cauză a fost apreciat de cele două persoane vătămate la 366.800 de lei, respectiv 535.000 de lei. Cel în cauză ar fi părăsit incinta băncii, cu o motocicletă aflată în imediata apropiere, condusă de un alt membru al grupării, de 36 de ani, din judeţul Iaşi. Vehiculul ar fi fost abandonat de cei doi pe un teren agricol, şi acoperit cu resturi de vegetaţie, fiind descoperit la scurt timp, fără plăcuţe de înmatriculare. Ulterior, membrii grupării ar fi părăsit teritoriul României, ascunzându-se în Republica Moldova", se mai arată în comunicatul IGPR. În urma administrării probatoriului de către poliţişti şi procurori, doi dintre membrii grupării au fost trimişi în judecată, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi infracţiuni de furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat, iar faţă de alţi 4 se continuă cercetările. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.