Șase persoane au fost trimise în judecată de DIICOT, dintre care patru în stare de arest preventiv, într-un caz în care tinere din Sibiu, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Bihor și București, unele minore, au fost racolate prin metoda „loverboy” și obligate să se prostitueze în țări europene.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus trimiterea în judecată a șase inculpați, patru dintre aceștia în stare de arest preventiv și doi în stare de arest la domiciliu, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, în formă continuată, trafic de minori și proxenetism.

Procurorii spun, într-un comunicat transmis sâmbătă, că, în luna martie a anului 2019, trei inculpați au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat alți trei inculpați. Scopul grupului infracțional organizat l-a reprezentat exploatarea unor tinere pentru practicarea prostituției.

„Recrutarea persoanelor vătămate, provenite din municipiul București și județele Sibiu, Bistrița Năsăud, Maramureș și Bihor, s-a realizat prin metoda loverboy. Ulterior, profitând de starea de vulnerabilitate a acestora, inculpații le-au exploatat prin metoda „sex-touring” atât pe teritoriul României cât și pe teritoriul Austriei, Germaniei și Olandei. Clienții au fost racolați prin intermediul anunțurilor online publicate pe site-urile de profil, administrate și actualizate permanent de membrii grupului infracțional, astfel încât acestea să fie mereu printre primele rezultate ale căutărilor”, arată DIICOT. Sumele de bani obținute de persoanele vătămate, predate direct sau transferate prin intermediul serviciilor specializate, au fost însușite aproape în totalitate de cei care le exploatau și au fost folosite pentru traiul inculpaților dar și pentru închirierea locațiilor unde se practica prostituția.

Procurorii au solicitat confiscarea sumelor de bani obținute de inculpați din exploatarea persoanelor vătămate prin practicarea prostituției, respectiv ‪739.495 euro și ‪1.253.265 lei.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Bistrița-Năsăud.