În judeţul Bihor numărul cazurilor de evaziune fiscală creşte pe zi ce trece. Ultimele consemnate de poliţiştii bihoreni sunt cele ale doi bihoreni care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 71 de mii de lei.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J Bihor au finalizat cercetările faţă de un orădean de 60 de ani, cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală la care a contribuit şi o orădeancă de 58 de ani, cercetată sub aspectul comiterii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Orădeanul este acuzat că, în cursul anului 2008, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea, a angajat societatea într-un circuit comercial nereal prin înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii a unei operaţiuni comerciale fictive (o factură fiscală) în sensul achiziţionării unor utilaje de construcţii de la diferite persoane. Orădeanca este suspectată că, în calitate de contabil în cadrul aceleiaşi societăţi comerciale, ar fi evidenţiat în documentele contabile ale societăţii cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale. Prejudiciul provocat astfel bugetului de stat este de 71.429,06 lei, reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit. Poliţiştii de investigare a fraudelor bihoreni au finalizat cercetările în cauză şi au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu propunere de trimitere în judecată a suspecţilor.

Evaziune cu material lemnos

Tot la categoria evaziune fiscală se înscrie şi înregistrarea în evidenţele contabile ale unei firme a unor operaţiuni comerciale cu sustragerea de la plata obligaţiilor datorate bugetului de stat, înregistrare efectuată de administratorul unei firme de comercializare a lemnului care a adus un prejudiciu statului de 15 mii de lei. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J Bihor au finalizat joi cercetările faţă de un clujean de 53 de ani, din localitatea Giurcuţa de Sus, judeţul Cluj, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Acesta este acuzat că, în perioada iunie - septembrie 2010, în calitate de administrator al unei societăţii comerciale cu sediul în localitatea Beliş, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale firmei operaţiunile comerciale derulate ce constau în comercializarea de material lemnos către diferiţi beneficiari, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor datorate bugetului de stat. Prejudiciul provocat astfel bugetului de stat este de 15.877 lei, reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor continuă cercetările cu suspectul în stare de libertate, în vederea documentării întregii sale activităţi infracţionale şi pentru recuperarea integrală a prejudiciului provocat bugetului consolidat al statului.