Un arădean de 38 de ani a fost capturat şi trimis în judecată pentru trafic de persoane, de minori şi vătămare corporală gravă. Prin mijloace barbare, bărbatul îi forţa pe bihoreni, doi dintre ei minori, să muncească pentru el în străinătate, transformându-i efectiv în sclavi.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea au definitivat cercetările faţă de C.A., de 38 de ani, din Judeţul Arad, sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi vătămare corporală gravă. În perioada 2005 - 2009, bărbatul a recrutat de pe raza Bihorului 26 de persoane, printre care şi doi minori de 14, respectiv 17 ani. Inculpatul i-a dus pe cheltuiala lui în Spania, unde le caza direct în câmp unde „le supunea exploatării prin executarea unor munci în agricultură cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, sănătate, securitate şi durata programului de muncă, fără contracte de muncă. Totodată, munca prestată de persoanele exploatate nu a fost plătită, iar acestea au fost lovite şi lipsite de hrana corespunzătoare. C.A. nu a asigurat nici unei persoane oferte ferme de locuri de muncă, încălcând în acest mod dispoziţiile imperative cuprinse în legislaţia română, respectiv în Legea nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, precum şi a dispoziţiilor legislaţiei spaniole aplicabilă în domeniul emigrării" se arată într-un comunicat al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate bihorene.

Mâncare de la tomberon, apă din canal

Victimele au fost persoane care nu aveau locuri de muncă în România sau care aveau probleme materiale, proveneau din familii cu mulţi copii, vulnerabile, fără studii, care au acceptat cu uşurinţă promisiunea unui loc de muncă în agricultură bine plătit în Spania. Inculpatul îi împrumuta săptămânal cu sume cuprinse între 5 şi 10 Euro, pe care le nota într-un caiet ca datorie, deşi acesta încasa zilnic de la patronii spanioli între 40 şi 60 Euro pentru munca prestată de fiecare din persoanele exploatate. Mai mult, victimele erau nevoite să îşi procure mâncarea din tomberoanele situate lângă magazinele cu profil alimentar, în care erau aruncate zilnic alimentele expirate. De asemenea, suspectul nu le-a asigurat acestora nici apa potabilă, victimele fiind îndrumate să bea apă dintr-un canal de irigaţii situat în apropiere, în care se şi spălau. Arădeanul păstra şi folosea în interes personal salariul încasat de victime de la patronul spaniol, invocând diferite datorii supradimensionate pentru cazare, transport zilnic în câmp, lumina, împrumuturile  din „bani proprii" etc. În urma probatoriului administrat în cauză, prin rechizitoriul întocmit la 5 martie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a suspectului, care se sustrage urmăririi penale, pentru săvârşirea infracţiunilor de  trafic de persoane în formă continuată, trafic de minori în formă continuată şi vătămare corporală gravă. Părţile vătămate s-au constituit parte civilă în proces faţă de C.A. cu suma totală de 88.100 Euro, instanţa urmând să dispună confiscarea specială a unui autoturism aflat în proprietatea suspectului. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă o pedeapsă privativă de libertate cuprinsă între 5 şi 15 ani.