Agentul şef de poliţie Iosif Gheorghe Cociuba, arestat acum două săptămâni pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea. Poliţistul de frontieră este acuzat că a protejat mai mulţi evazionişti, pretinzând, în schimb, bani, bunuri alimentare şi nealimentare, dar şi bilete la loteria din Ungaria.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Gheorghe Cociuba, agent șef de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea - Sectorul Poliției de Frontieră Borș, la data săvârșirii faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: luare de mită, în formă continuată şi trafic de influență tot în formă continuată. Potrivit  rechizitoriul, în perioada ianuarie 2011 - octombrie 2013, Cociuba încălcându-și atribuțiile de serviciu, a pretins și a primit de la mai multe persoane, suma totală de 132.800 lei, precum și contravaloarea unor produse alimentare și nealimentare.
De asemenea, prevalându-se de influența avută asupra colegilor săi sau foștilor săi colegi din Punctul de Trecere a Frontierei Borș (agenți de poliție de frontieră și/sau funcționari ai Gărzii Financiare) i-a determinat pe aceștia să-și încalce atribuțiile de serviciu cu privire la monitorizarea și controlul importurilor de mărfuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat (zahăr și ulei) și cu privire la constatarea contravenției, referitoare la depășirea capacității maxime de încărcare a vehiculelor. Poliţistul a înlesnit intrarea, pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere a Frontierei Borș, a mijloacelor de transport încărcate cu mărfuri (în special zahăr și ulei), atât în zilele când era de serviciu, cât și în zilele în care nu era planificat de serviciu, Totodată, în cazul autoutilitarelor, agentul șef de poliție Cociuba Iosif Gheorghe a evitat să constate contravenția privind depășirea capacității maxime de încărcare. Potrivit înțelegerii cu reprezentantul societății comerciale care efectua transporturile prin frontieră, în perioada ianuarie 2011 - aprilie 2012, agentul șef de poliție a pretins achitarea sumei de 400 lei pentru fiecare autocamion care intra în țară cu zahăr și ulei, respectiv achitarea sumei de 50 lei, pentru fiecare autoutilitară care intra în țară cu zahăr și ulei, precum și achitarea contravalorii unor produse alimentare și nealimentare. În cursul lunii aprilie 2012, în condițiile intensificării controalelor din partea organelor fiscale, în legătură cu intrarea în țară a produselor cu risc fiscal ridicat, Cociuba și-a majorat pretențiile inițiale, solicitând achitarea sumei de 900 lei, pentru fiecare autocamion care intra în țară cu zahăr și ulei, precum și achitarea contravalorii unor produse alimentare și nealimentare. În plus, poliţistul a pretins unui om de afaceri să se deplaseze săptămânal în Ungaria și să-i pună bilete la loto, cu sume cuprinse între 10.000 și 15.000 de forinți, echivalentul sumei de 150 - 200 lei. În acest caz anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând poliţistului. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.