La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au început urmărirea penală faţă de conf. dr. Michaela Doina Timar (64 de ani), din Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Profesoara a fost suspendată de conducerea Universităţii orădene, fiind cercetată în stare de libertate.

Din primele cercetări a rezultat că, în calitate de conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, pe 22 iunie, dr. Timar a pretins şi a primit de la studenţii grupei I, anul III, specializarea medicină dentară, o broşă din aur în valoare de 343 lei, în vederea promovării de către aceştia a examenului de vineri, 24 iunie, la disciplina endocrinologie. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au efectuat pe aceeaşi dată o percheziţie la domiciliul cadrului didactic universitar. Conform unor surse, au descoperit şi alte plicuri cu bijuterii evaluate la aproximativ 12.000 lei, majoritatea lor având menţiunea: „Cu drag de la grupa...". Bijuteriile au fost ridicate şi indisponibilizate de poliţişti. În cauză cercetările continuă, în cursul zilei de ieri fiind audiaţi de procurorii bihoreni toţi cei implicaţi în acest incident. Conducerea Universităţii din Oradea s-a sesizat, rectorul Cornel Antal solicitând ieri dimineaţă Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor lămuriri cu privire la caz. După precizările Parchetului, rectorul a emis o decizie prin care conf. dr. Michaela Timar a fost suspendată din activitatea de examinare a studenţilor.

„Conducerea Universităţii din Oradea respinge orice fel de metode frauduloase venite din partea cadrelor didactice ori folosite de studenţi pentru a promova un examen. Aşteptăm finalizarea anchetei după care vor fi luate măsurile legale ce se impun. Totodată, Universitatea din Oradea se bazează în continuare pe colaborarea poliţiei în depistarea încercărilor de fraudare a examenelor, precum şi în ce priveşte cazurile de comercializare de lucrări de licenţă sau disertaţie", se arată într-un comunicat al Universităţii.