Municipalitatea orădeană a transmis Poliției Municipiului Oradea imaginile surprinse de camerele de supraveghere amplasate în parc și pe strada Barcăului în vederea identificării autorilor faptelor de vandalism. În acest moment, Poliția face cercetările necesare în vederea identificării persoanelor.

Imaginile de pe camerele de supraveghere din zona Coridorului verde Barcăului au surprins făptașii vandalizărilor toaletelor publice din această zonă. Din filmări se poate observa că este vorba despre patru adolescenți.

„Din filmare se vede brutalitatea acțiunilor celor patru tineri, care lovesc cu picioarele toaleta, forțează ușa de intrare, lovind cu tutorii smulși de la arborii din parc, după care o escaladează și lovesc luminatorul, încercând să intre înăuntru. Ca urmare a acțiunilor celor patru, toaletele au devenit nefuncționale”, precizează municipalitatea, adăugând că „Oradea se confruntă cu un val de acte de vandalism ce vizează clădiri, construcții utilitare și decorative, facilități de agrement și sport din parcuri și zone verzi”.

Primăria Oradea face un apel către orădeni să contribuie la stoparea fenomenului vandalizării în municipiu şi să sesizeze autoritățile ori de câte ori observă persoane cu comportamente antisociale, care prin acţiunile lor afectează imaginea spaţiului public sau privat sau periclitează siguranța în utilizare a echipamentelor din parcuri.

În astfel de situații, cetățenii sunt rugați să apeleze la Serviciul de Urgență 112 sau Dispeceratul Poliției Locale la numărul de telefon 0259/969. Un echipaj al Poliției Locale va fi trimis pentru a dispune măsurile legale de sancționare sau, după caz, de identificare și predare a acestor persoane Poliției Municipiului Oradea, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.

Reamintim că, la mai puțin de doi ani de la darea în folosință, ambele toalete publice din Coridorul verde Barcăului, zonele A și B, au fost vandalizate. Primăria Oradea a depus imediat o plângere penală la Poliția Municipiului Oradea. Pagubele cele mai mari au fost constatate la toaleta din zona A, fiind distruse spațiul tehnic, vasul WC, display-ul LCD și ușa de acces automată. Autorii au folosit dale de piatră din pavajul aleilor aflate în proximitate și tutori din lemn utilizați la ancorarea arborilor. În zona B, pagubele constatate, deși nu sunt de aceeași amploare ca în zona A, au dus la scoaterea din uz a toaletei. Au fost distruse, de asemenea, chiuveta din inox, oglinda și spațiul tehnic.

Valoarea estimată a pagubelor depășește suma de 15.000 de euro, motiv pentru care Primăria Oradea a înaintat plângere penală către Poliția Municipiului Oradea în vederea identificării făptașilor și analizează cu seriozitate investițiile viitoare în astfel de facilități.

În ultimul an au fost vandalizate toate toaletele publice din oraș, în repetate rânduri, municipalitatea cerând sprijinul Poliției Municipiului Oradea, al Poliției Locale Oradea și, nu în ultimul rând, al cetățenilor.