Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea continuă "prigonirea" avocaţilor bihoreni. După Călin Porţan, Horia Chivari sau Ioan Sava, vineri dimineaţa avocata Simona Neaga a fost pusă sub învinuire pentru "încercare de determinare a mărturiei mincinoase". Conform avocaţilor, Simona Neaga a fredonat pe holul DNA refrenul "Roata morii se-nvârteşte...", intimidând un martor şi "supărând" astfel procurorii DNA.

Victime colaterale

Colegii avocatei au reacţionat din spirit de solidaritate, astfel că, vineri, la sediul DNA Oradea, Neaga a fost asistată în grup de colegii de breaslă. Cazul Simonei Neaga, avocatul orădean împotriva căruia DNA Oradea a început, vineri, urmărirea penală, porneşte de la cazul unui alt avocat, Călin Porţan. Procurorii DNA l-au reţinut, în 4 decembrie 2013, pe avocatul Porţan, din cadrul Baroului Bihor, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA la vremea respectivă, avocatul Porţan a cerut de la un denunţător, client de-al său, 7.000 de lei. Din aceasta sumă, potrivit procurorilor, a primit 2.500 de lei, promiţând că va da 500 de lei unui executor judecătoresc, pentru subevaluarea unui imobil şi organizarea unei licitaţii trucate. În cazul lui Porţan, DNA a solicitat arestarea preventivă, însă magistraţii Curţii de Apel Oradea au respins măsura, după ce apărătorii avocatului au arătat că suma de bani solicitată era de fapt un onorariu achitat de clientul său, în baza unui contract de asistenţă juridică. DNA a dispus ulterior, în luna ianuarie a acestui an, reaudierea a doi martori în dosarul privindu-l pe Călin Porţan. Cum avocatul acestuia, Răzvan Doseanu, nu a putut fi prezent la audieri, acesta a fost înlocuit de colega sa, Simona Neaga.

Pusă sub învinuire

Vineri, DNA a transmis, printr-un comunicat de presă, că, "procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție -  Serviciul Teritorial Oradea au început urmărirea penală față de Neaga Simona, avocat în cadrul Baroului Bihor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de încercare de determinare a mărturiei mincinoase". Din rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că "există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 9 ianuarie 2014, avocata Neaga Simona i-a adresat expresii și cuvinte amenințătoare unei persoane, cu ocazia audierii respectivei persoane ca martor în dosarul penal nr. 103/P/2013, pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declarații care să nu-l învinovățească pe inculpatul Porţan Călin Ioan, avocat în cadrul Baroului Bihor", precizează DNA. În comunicat se mai arată că avocata Neaga a participat, la data de 9 ianuarie 2014, la audierea matorului, substituindu-l pe apărătorul ales al inculpatului Porțan Călin Ioan.
 

"Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac...."

Simona Neaga a ajuns, vineri dimineaţă, la DNA Oradea, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile, însoţită de un grup format din alţi zece avocaţi orădeni. "Facem asta înainte să ne aresteze pe toţi", a declarat Răzvan Doseanu, unul dintre avocaţi, adăugând că Neaga a fost pusă sub învinuire, dar nu a făcut nici o declaraţie în faţa procurorilor. "Să vă spună procurorii exact ce expresii şi cuvinte i-a adresat colega noastră martorului. Ea a fost prezentă la audieri în locul meu. Când a coborât soţia de la audiere, a început să îi spună soţului, care urma să fie audiat, ce declaraţie a dat. Colega mea le-a atras atenţia că ce fac este ilegal şi a fredonat melodia "Roata morii se-nvârteşte" pe holul DNA", a precizat, ieri, Răzvan Doseanu. Avocaţii prezenţi vineri la DNA susţin că au fost alături de colega lor ca să o apere, considerând că aceasta este victima unui abuz a procurorilor anticorupţie. "Eu îi felicit pe procurori, le-am apreciat munca, dar mi se pare deplasat acest caz. DNA-ul trebuie să îşi facă treaba, indiferent de cine este vorba. În acest caz noi considerăm însă că s-a depăşit limita unei anchete. Chiar martorul spune că nu i s-a cerut nimic, că nu a fost ameninţat", a mai spus avocatul Răzvan Doseanu. Un alt avocat orădean, Ioan Sava, reţinut săptămâna aceasta de DNA pentru că ar fi şantajat un magistrat, a susţinut de asemenea că este victima unei înscenări a procurorilor anticorupţie. La rândul său, avocatul Răzvan Doseanu s-a ales recent cu o plângere penală pentru "sfidare". "Mi-am permis să spun în faţa instanţei că nu mi se pare normal ca, într-un dosar, doar unul din cei doi inculpaţi să fie prezentaţi pentru arestare. Am considerat că celălalt inculpat a fost favorizat din punct de vedere al egalităţii tratamentului juridic", susţine Doseanu.