Peste 400 de radare de ultimă generaţie, care nu pot fi detectate de aparatele şoferilor, au intrat, de ieri, în dotarea Poliţiei Rutiere, echipamentele urmând să fie activate în curând. În Bihor au ajuns zece radare nedetectabile, acestea urmând să fie utilizate după ce ofiţerii rutieri vor obţine atestatul necesar pentru a lucra pe maşinile dotate cu astfel de aparate.

 

Conform reprezentanţilor Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, marea noutate privind cele 449 de radare ce urmează să fie utilizate la nivel naţional este faptul că datele vor fi stocate pe hard-disk extern, cu o capacitate de 80 de Gb, adică un timp de 30 de ore de întregistrare continuă. Totodată, aparatele pornesc automat şi se opresc automat când sesisează o depăşire a vitezei legale, în restul timpului ele filmând fără să înregistreze. Radarele vor fi setate de către poliţiştii rutieri şi pot să memoreze 30 de secunde anterior infracţiunii comise de şofer. Concret, în cazul unui incident rutier în care un autoturism accidentează o persoană, radarul va memora evenimentele cu 30 de secunde înaintea impactului, pentru a nu omite contextul producerii accidentului. O altă funcţie a noilor radare este cea "stand-by", ele putând fi setate să întrerupă unda radar şi să nu mai urmărească depăşirile vitezei legale, ci să înregistreze numai imagini. Detectoarele din alte maşini nu pot sesiza unda radar a noilor aparate, astfel că şoferii nu au un timp de reacţie pentru a frâna. Radarele Audiovision înregistrează şi pe timpul nopţii, la temperaturi foarte scăzute (aproximativ - 20 de grade Celsius), iar, momentan, ele sunt în perioada de testare în România.

 

Câteva sute de astfel de radare au fost deja distribuite în teritoriu, iar zece au ajuns la Poliţia Rutieră din Bihor. Potrivit reprezentanţilor IPJ Bihor, ofiţerii care vor lucra pe maşinile dotate cu radare trebuie să obţină un atestat, poliţiştii bihoreni fiind în prezent instruiţi în acest sens.