Peste 60 de poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai ITM Bihor au desfăşurat o amplă acţiune în sistem integrat în zona centrală a municipiului Oradea, pentru siguranţa şi liniştea cetăţenilor în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă. Mai multe localuri din zona centrală au fost controlate, zeci de persoane şi autovehicule fiind verificate.

Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea împreună cu poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciul de Investigaţii Criminale, Servicul Rutier, Serviciul Criminalistic, Serviciul pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au acţionat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe raza municipiului Oradea alături de poliţişti BCCO, jandarmi din cadrul IJJ Bihor şi reprezentanţi ai ITM Bihor, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranță publică în sezonul rece, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Acţiunea în sistem integrat, în care au fost implicaţi 64 de reprezentanţi ai instituţiilor de aplicare a legii din judeţul Bihor, din care 55 de poliţişti bihoreni, a fost desfăşurată în localurile publice şi zonele adiacente acestora din zona centrală a municipiului Oradea.

În cadrul acţiunii au fost controlate cinci localuri publice din centrul Oradei, au fost legitimate şi verificate în bazele de date 196 de persoane, au fost efectuate 12 controale corporale şi au fost controlate 63 de autovehicule. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 13.235 lei, din care 8 potrivit prevederilor Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 2 potrivit prevederilor OG nr.37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto, 12 la OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 2 la Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, una potrivit prevederilor OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale şi două potrivit altor acte normative. Totodată, au fost constatate trei infracţiuni, două permise de conducere au fost ridicate în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice şi a fost reţinut un certificat de înmatriculare.

În cadrul acţiunii a fost depistat un bărbat de 34 de ani, din comuna bihoreană Drăgeşti, în timp ce conducea un autoturism pe strada Grigore Moisil din municipiul Oradea, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. Totodată, la solicitarea legală a poliţiştilor, cel în cauză a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă. Poliţiştii bihoreni vor continua pe tot parcursul lunii decembrie acţiunile pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor de Iarnă, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, specifice sezonului, a tăierilor ilegale şi comerţului ilicit cu pomi de Crăciun, pentru prevenirea şi combaterea nerespectării regimului obiectelor pirotehnice interzise, dar şi pentru prevenirea şi combaterea actelor ilicite de comerţ cu produse specifice Sărbătorilor de Iarnă.