În cursul lunii ianuarie, poliţiştii rutieri au sancţionat 108 conducători auto depistați în trafic în timp ce conduceau autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, nu aveau asigurare sau aveau suspendată înmatricularea.

 

IPJ Bihor a anunţat că, în cadrul acțiunilor desfășurate în trafic, în cursul lunii ianuarie 2019, polițiștii rutieri bihoreni au depistat 108 autovehicule care aveau înmatricularea suspendată, nu aveau asigurare de răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, ori prezentau alte abateri referitoare la starea tehnică.

„În fiecare dintre cele 108 cazuri, polițiștii rutieri au reținut certificatele de înmatriculare (taloanele) ale autovehiculelor respective, iar în 71 de cazuri, pe lângă reținerea certificatului de înmatriculare, au fost retrase și plăcuțele de înmatriculare”, se precizează într-un comunicat al IPJ Bihor.

Din cele 71 de seturi de plăcuțe de înmatriculare retrase, 50 au fost retrase întrucît  înmatricularea acestora a fost suspendată automat, ca urmare a expirării perioadei de valabilitate a Inspecției Tehnice Periodice (ITP), iar 21 de seturi de plăcuțe de înmatriculare au fost retrase pentru lipsa asigurării de răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație.

Conducătorii vehiculelor depistate în trafic cu înmatricularea suspendată au fost sancționați contravențional cu 9 - 20 de puncte amendã (între 1.305 și 2.900 de lei).

„Menționăm că certificatul de înmatriculare (talonul) și plăcuțele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului (titularul înmatriculării) sau utilizatorului vehiculului (utilizatorul trebuie să fie menționat în talon) de către poliția rutieră (Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor), la prezentarea de către acesta a dovezii încetării motivului pentru care a fost suspendată înmatricularea vehiculului.

Precizăm că, începând cu anul 2018, Inspecția Tehnică Periodică (ITP) pentru autovehiculele mai vechi de 12 ani se face anual, iar pentru cele noi prima Inspecție Tehnică Periodică (ITP) se face după trei ani, iar apoi din doi în doi ani. Verificarea stării înmatriculării autovehiculului se poate face în timp real pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor:

https://www.drpciv.ro/drpciv-forms/vehicle”, se mai menţionează în comunicat.