Cei cinci polițiști din Salonta, care cereau șpagă, în special șoferilor străini, pentru a nu-i sancționa, au fost condamnați definitiv, de Curtea de Apel Oradea, la închisoare cu executare.

 

În anul 2015, cinci poliţişti din Salonta au fost reţinuţi, patru dintre ei fiind ulterior arestaţi preventiv pentru luare de mită. Agenţii au fost acuzaţi că ar fi primit şpagă de la mai mulţi şoferi opriţi în trafic pentru diverse nereguli, ba mai mult, dezvoltaseră o adevărată practică, pretinzând mită de la conducătorii auto care tranzitau Salonta, în special străini. Poliţiştii cereau sume cuprinse între 100 de lei şi 300 de euro pentru a nu-i sancţiona pe şoferii care depăşeau viteza, nu acordau prioritate sau alte încălcări ale legii. Anchetatorii au documentat 16 astfel de cazuri, fiind sprijiniţi inclusiv de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor. Potrivit unui comunicat de presă transmis la vremea respectivă de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în continuarea cercetărilor efectuate în cauza penală având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Salonta -Biroul de ordine publică, procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Crăciun Dorel, Kovacs Cristian Szilard, Isai Milan Valentin, Pojega Marian Dorin şi Rus Nicolae Sorin, agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită. În baza mandatului emis de un judecător, anchetatorii au efectuat percheziţii domiciliare la sediul Poliţiei din Salonta şi la domiciliile celor cinci. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012 - martie 2015, agenţii de poliţie au pretins şi primit diferite sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu. "De asemenea, a rezultat existenţa unei practici a inculpaţilor, în sensul pretinderii şi primirii de bani de la unii conducători auto ce tranzitau municipiul Salonta, în special de la cetăţeni străini, pentru a nu constata diverse contravenţii de la normele rutiere, respectiv depăşirea vitezei legale, neoprirea la trecerea la nivel de cale ferată etc. Sumele percepute de agenţii de poliţie erau între 100 lei - 300 euro", se arată în comunicatul Parchetului.

Joi, Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat în acest caz. Astfel, Kovacs Cristian Szilard a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Dorel Crăciun şi Rus Nicolae Sorin câte 6 ani de detenţie, Isai Milan Valentin a primit o pedeapsă de 5 ani, iar Pojega Marian Dorin a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de detenţie. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea a 2.610 lei, 740 de euro, 125.000 de forinţi şi 140 de lire, sume pe care cei cinci agenţi le-ar fi primit mită de la şoferi. Sentinţa Curţii de Apel Oradea este definitivă.