Procesul profesoarei Pazuric Erika Krisztina, acuzată de complicitate la omor după ce l-a ajutat pe soţul său, avocatul orădean Cosmin Moraru să scape de cadavrul mamei sale, ucise în apartamentul celor doi la începutul lunii decembrie 2012 a continuat, ieri, la Curtea de Apel Oradea, cu audierea unor martori. Chemaţi în faţa instanţei, vecinii familiei Moraru au declarat că au auzit toţi strigătele de ajutor ale victimei, dar, că, de teamă, nu au intervenit şi nici nu au anunţat autorităţile.  Avocatul din Oradea, Cosmin Moraru, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru omor, iar soţia sa, pentru complicitate la omor calificat, după ce, anul trecut, au ucis-o pe mama tinerei. Într-un final, avocatul şi-a recunoscut fapta, el fiind judecat şi ulterior condamnat la 13 ani de închisoare cu executare. Sentinţa în cazul lui Moraru nu este definitivă, magistraţii Înaltei Curţi urmând să decidă dacă pedeapsa acestuia va rămâne cea stabilită de magistraţii orădeni. Soţia sa, Krisztina Pazuric este judecată separat, procesul său continuând ieri la Curtea de Apel Oradea cu audierea unor martori.

 "Am auzit un urlet groaznic, terifiant"

În faţa instanţei au depus, ieri, mărturie, trei dintre vecinii familiei Moraru. Toţi susţin că au auzit un strigăt venit din apartamentul celor doi, cel mai probabil al victimei. "Am auzit pe cineva, o femeie, strigând "Ajutor, săriţi că mă omoară" dar am crezut că sunt vecinii de sub noi care se ceartă frecvent", a relatat una dintre vecinele cuplului. Femeia susţine că nu a mai văzut nimic şi a considerat potrivit să ignore incidentul. Fiica ei, în schimb, trezită de ţipătul femeii, a declarat în faţa instanţei că şi-a dat seama că cearta are loc în casa lui Cosmin Moraru, dar şi că a privit pe geam înspre apartamentul celor doi. "Am văzut la un moment dat că cineva a încercat să iasă din casa inculpatului, dar persoana respectivă a fost trasă imediat înapoi. Nu pot să spun cine era persoana, dar am observat că avea pe cap o pălărie", a declarat tânăra de 19 ani, chemată şi ea ca martor la proces. Tot ea a declarat că, imediat după aceea, a văzut-o pe Krisztina Pazurik ieşind din apartament şi întorcându-se imediat înapoi, cu o cârpă în mână. Tânăra a fost convinsă şi ea, de mama ei, să ignore tot. "Eu i-am spus să vină de la geam şi să îi lase în pace, că e treaba lor. I-am spus că ei se ceartă, ei se împacă, nu e treaba noastră", a adăugat vecina familiei Moraru. Un aspect important însă din declaraţia tinerei este faptul că aceasta susţine că a zărit, prin geamul uşii apartamentului celor doi soţi, trei persoane alergând una după alta, fapt care o plasează pe profesoara acuzată de complicitate direct în mijlocul evenimentului, răsturnând astfel declaraţiile Krisztinei şi ale apărătorilor săi care susţin că tânăra nu ar fi ştiut ce se întâmplă, fiind într-o cameră alăturată. Un alt martor, şi el vecin, a povestit în instanţă ce a auzit în dimineaţa zilei de 3 decembrie 2012. "Am auzit un urlet groaznic, terifiant, al unei femei care striga după ajutor. Apoi, din casa lor, care are un perete comun cu a mea, s-au auzit nişte icnete, ca şi cum cineva s-ar fi luptat. Imediat am auzit nişte gemete, horcăituri, şi o altă voce de femeie care zicea <Ajunge....gata...nu mai>", a declarat ieri bărbatul. Şi el a văzut-o pe profesoară ieşind din casă şi întorcându-se cu o cârpă în mână. "M-am uitat la faţa ei şi nu părea speriată sau şocată de ceva. A intrat înapoi în apartament cu o cârpă în mână şi a şters grilajul de la uşă, tocul şi pardoseala din faţă", a mai spus martorul.

Timoraţi de avocatul asasin

Deşi toţi vecinii audiaţi ieri au recunoscut că au auzit strigătele de ajutor ale femeii şi şi-au dat seama că se întâmplă ceva în apartamentul soţilor Moraru, nimeni nu a intervenit. Bărbatul care locuieşte în apartamentul lipit de cel al celor doi soţi a sunat la 112 abia după ce a ajuns la muncă, la câteva zeci de minute după comiterea crimei. Întrebat de judecătoare ieri de ce nu a alertat autorităţile mai devreme, martorul a recunoscut că de frică. "Mi-a fost frică să intervin sau să sun la 112 mai repede. Mi-a fost teamă de repercusiuni. Cosmin mai avusese un conflict cu un vecin, pe care apoi l-a ameninţat cu bodyguarzi şi cu poliţie. Nu am vrut să am probleme", a mărturisit bărbatul. Procesul Krizstinei va continua luna viitoare, la Curtea de Apel Oradea, în timp ce Cosmin Moraru va apărea în faţa magistraţilor Înaltei Curţi în 9 decembrie.

Faptele, pe scurt

"Din ansamblul probelor administrate de procuror în cursul urmăririi penale rezultă că inculpatul Moraru Cosmin, în dimineaţa zilei de 3 decembrie 2012, în locuinţa sa şi a soţiei sale, din Oradea, a suprimat, prin violenţă, viaţa victimei Vilhan Paraschiva, soacra sa, fiind ajutat de soţia lui, Pazuric Erika Krisztina. După săvârşirea faptei, inculpatul a transportat şi abandonat cadavrul în apropierea satului Nadăr, comuna Spinuş. A doua zi, inculpaţii au părăsit România, pentru a se sustrage urmăririi penale, fiind extrădaţi din Elveţia la cererea autorităţilor române", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Iniţial, avocatul a negat implicarea sa şi a soţiei sale în uciderea femeii, recunoscând adevărul abia după şase luni. El a susţinut în acelaşi timp că soţia lui, profesoară de economie la CT "Mihai Viteazul" din Oradea, nu are nicio vină. Bărbatul a precizat că în acel moment soţia lui nu se afla în bucătărie, fiind în dormitor, uşile camerelor fiind închise.