Procurorii DNA Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de șefa Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan și directorul Școlii „Avram Iancu”, Ioan Sorin Cuc, acuzați că au fraudat examenul pentru ocuparea funcției de director, desfășurat la finalul anului trecut.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: Mioara Țigan, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor și președinte al unei comisii de examinare, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare (sub forma participației improprii) la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals și Ioan Sorin Cuc, director al Școlii „Avram Iancu” din municipiul Oradea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe că în perioada 15 octombrie – 8 decembrie 2021, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din municipiul Oradea, la care s-au înscris doi candidați, unul dintre ei fiind inculpatul Ioan Sorin Cuc.

Cu ocazia susținerii probei scrise (grilă), inculpatul Ioan Sorin Cuc nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului. În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Mioara Țigan, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers i-ar fi permis inculpatului Cuc Ioan Sorin să se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv. Ulterior, la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Oradea a inculpatului Ioan Sorin Cuc.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se afirmă într-un comunicat al DNA.