Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercuri, în dosarul crimei de la Girişu de Criş. Gajdos Klara a rămas cu pedeapsa de 14 ani de închisoare pentru instigare la violență în familie și profanare de cadavre, stabilită de prima instanţă. În schimb, judecătorii de la Curte au redus pedepsele fiului femeii şi a iubitului fiicei acesteia, cu câteva luni.

 

La începutul lunii ianuarie, Nicolae Cardoș, din Girişu de Criş, a fost dat dispărut la poliție, chiar de către concubina sa, femeia susținând că bărbatul a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Câteva zile mai târziu, cadavrul acestuia a fost găsit desfigurat, într-un canal colector. Anchetatorii au avut bănuieli de la bun început și, pe parcursul verificărilor, au ajuns la concluzia că bărbatul a fost ucis de fiul său vitreg împreună cu iubitul fiicei sale, instigați chiar de concubina lui, Gajdos Klara. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor transmis la vremea respectivă, scandalul în familie a izbucnit pe fondul unei stări conflictuale mai vechi. În 4 ianuarie, doi suspecţi l-au lovit pe Cardoş Nicolae Vasile cu un sucitor de lemn şi cu un levier, iar bărbatul a murit din cauza loviturilor primite. Apoi, suspecții au cumpărat sodă caustică dintr-un magazin din Oradea, au dus trupul bărbatului în satul Berechiu și l-au aruncat într-un canal colector.

„Din mijloacele de probă administrate până în prezent, rezultă faptul că, în seara zilei de 4 ianuarie 2020, pe fondul unei stări conflictuale mai vechi, urmare a instigării suspectei G.K., suspecţii K.A.P. şi F.I.C.F. au aplicat victimei Cardoş Nicolae Vasile lovituri cu un sucitor de lemn şi cu un levier, în zone vitale ale organismului, provocându-i leziuni fizice grave, care au generat decesul acestuia. După comiterea faptei, suspecţii au cumpărat sodă caustică de la Hipermarketul Leroy Merlin, din Oradea, după care au transportat cadavrul până pe raza comunei Gepiu, sat Berechiu, jud. Bihor, unde l-au aruncat în zona canalului colector din apropierea drumului agricol, la circa 100 de metri de calea ferată Oradea-Salonta, loc în care a fost găsit de către organele de urmărire penală”, arată comunicatul semnat de procurorul şef secţie urmărire penală Gheorghe Berce.

Anchetatorii susțin că, înainte de a arunca trupul bărbatului, suspecţii au aruncat soda caustică pe capul lui, în așa fel încât acesta să aibă fața descompusă și să nu fie recunoscut în cazul în care e găsit. Apoi, polițiștii din localitatea Girişu de Criş au fost sesizaţi de către iubita lui Cordoș cu privire la dispariţia acestuia. Femeia și cei doi suspecți au ajuns în spatele gratiilor pentru omor, instigare la violenţă în familie, violență în familie și profanare de cadavre şi morminte. La Tribunalul Bihor, femeia care a comandat crima, Gajdos Klára, a fost condamnată la 14 ani de detenţie, fiul ei, Kis Attila fiu vitreg al victimei, a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare cu executare în timp ce Ionuţ Flonta, iubitul fiicei celor doi a fost condamnat la 8 ani de detenţie. Decizia Tribunalului Bihor a fost atacată de cei trei, procesul judecându-se la Curtea de Apel Oradea. Apelul femeii a fost respins, astfel că ea a rămas cu pedeapsa de 14 ani. Kis Attila Paul a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 15 ani de detenție. În urma apelului, va sta după gratii 14 ani pentru violență în familie și profanare de cadavre. Ionuţ Flonta, acuzat de omor și profanare de cadavre, va executa 6 ani și 10 luni de închisoare, după ce prima instanță la condamnat la 8 ani cu executare.