Statele Unite ale Americii comemorează patru secole de la primul transport de sclavi și de la apariția acestei practici ce avea să treacă de la colonia britanică a acelor vremuri la viitorul stat de pe continentul Nord-American.

Un vas care aducea aproximativ 20 de persoane de culoare răpite din regatul Ndongo, din Angola a ajuns în portul Point Confort, care era o coonie britanică din America, în a doua jumătate a lunii august a anului 1619.

Prizonierii aveau propria poveste deja tragică. La începutul călătoriei erau 350 de africani, înghesuiți la bortul unei nave portugheze, San Juan Bautista. Mai bine de jumătate dintre aceștia își pierduseră deja viața în timpul traversării Atlanticului. În largul coastei Mexicului, nava portugheză a fost atacată de pirați englezi. Aceștia au luat 50 dintre prizonieri pentru a-i vinde la rândul lor. Cei 20 ajunși în Virginia coborau de pe unul dintre cele două vase ale piraților, White Lion. Momentul a fost înregistrat de secretarul coloniei din Point Confort, John Rolfe. Celebrul văduv al băștinașei Pocahontas. Căpitanul vaporului avea sarcina să schimbe prizonierii pentru alimente. În Mexic, San Juan Bautista a ancorat în apropiere de locul actual al orașului Veracruz, pe 30 August. Doar 147 dintre africanii înghesuiți sub punte mai erau în viață.

Acceptarea acestei date drept data de naștere a sclaviei în Statele Unite vine și cu șocul că sosirea primilor africani a avut loc cu un an înaintea sosirii celebrei corăbii Mayflower, simbolul colonizării europene a viitoarelor State Unite. Documentele au păstrat și numele câtorva dintre cei vânduți atunci. Căpitanul William Tucker, care a găsduit doi dintre africani, Isabella și Antony, cărora le-a permis să se căsătorească. Fiul acestora, William, a devenit prima persoană de culoare a cărei naștere poate fi documentată în Statele Unite, arată USA Today.

Câteva zile mai târziu și al doilea transport de africani capturați de pe vasul portughez, aveau să coboare pe țărm de pe vasul Treasurer. Unii dintre acești primi africani au ajuns ei înșiși stăpâni de sclavi după ce și-au câștigat libertatea în justiție. Un avantaj era acela că legea ținea cont de faptul că o parte dintre ei au fost botezați înainte să plece din Africa și erau creștini. Este cazul cuplului Anthony și Mary Johnson, ajunși pe țărmul american în 1621 și 1622. Alții au fost condamnați pe viață la sclavie pentru că au încercat să fugă. Până în 1705, orice ambiguitate legată de statutul persoanelor de culoare era clarificat, iar așa numitele „legi de integrare rasială” stabileau „superioritatea albilor”.

Până în 1725, deja peste 42.000 de africani au ajuns doar în portul Chesapeake pentru a fi vânduți ca sclavi. Până în 1775, cifra urcase la 127.000. Până în 1860, Statele Unite aveau în jur de 3,9 milioane de sclavi africani americani.