Grand Palais, care găzduieşte probe sportive organizate în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, se numără printre cele aproximativ 40 de muzee din Franţa care au fost vizate de un atac cibernetic de tip ransomware pe parcursul weekendului trecut, a declarat luni o sursă din Poliţia franceză, informează AFP.

Infractorii cibernetici au vizat în noaptea de sâmbătă spre duminică sistemul de „centralizare a datelor financiare” ale comercianţilor cu amănuntul situaţi în aceste spaţii muzeale, a precizat sursa citată.

Autorii atacului au cerut o răscumpărare şi au ameninţat că vor face publice datele criptate, a adăugat aceeaşi sursă.

Contactată de AFP, Agenţia franceză de securitate informatică (ANSSI) a confirmat că a fost „alertată cu privire la incident”. Acesta „nu a afectat sistemele informatice implicate în desfăşurarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice”, a precizat instituţia franceză.

Dintre muzeele vizate, Grand Palais din Paris a confirmat că a fost vizat de un atac cibernetic, însă nu a dorit să ofere alte detalii despre acest subiect.

Menţionat iniţial ca făcând parte dintre ţintele care ar fi putut fi afectate, muzeul Luvru a dezminţit luni seară această informaţie.

Potrivit sursei din Poliţia franceză, o anchetă a fost deschisă în special pentru atacarea unui sistem de prelucrare automată a datelor şi pentru extorcare în bandă organizată. Ancheta a fost încredinţată Unităţii de combatere a criminalităţii informatice (BL2C) din cadrul Poliţiei Judiciare din Paris.

Un program cibernetic de tip ransomware exploatează lacunele de securitate ale unei companii sau ale dispozitivelor electronice deţinute de o persoană pentru a cripta şi a bloca sistemele informatice ale acestora, solicitând apoi o răscumpărare pentru deblocarea lor.