Doi activişti de mediu şi-au lipit mâinile pe protecţia din plexiglas a tabloului „Masacru în Coreea" al pictorului Pablo Picasso, expus duminică la un muzeu din Melbourne, Australia, au anunţat poliţia, protestatarii şi muzeul, relatează AFP.

Tabloul nu a fost deteriorat. În imaginile postate pe reţelele sociale de mişcarea Extinction Rebellion activiştii îmbrăcaţi în negru pot fi văzuţi ţinând mâinile pe opera expusă într-o sală de la National Gallery of Victoria din Melbourne (sud-est).

Un alt bărbat care purta un tricou cu simbolul Extinction Rebellion - o clepsidră înconjurată de un cerc - se afla lângă cei doi. La picioarele lor era desfăşurat un banner negru cu sloganul „Haos climatic = Război + Foamete".

„Se pare că cei trei protestatari au pătruns pe la parterul (muzeului) înainte ca un bărbat şi o femeie să se lipească de protecţia picturii de Picasso", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din statul Victoria.

Protestatarii - o femeie de 49 de ani din statul New South Wales şi un bărbat de 59 de ani din Melbourne - au fost „îndepărtaţi de pe tablou" la mai bine de o oră de la începutul presupusei acţiuni, a precizat poliţia.

Cei doi activişti, împreună cu un bărbat de 49 de ani din Melbourne, „au fost arestaţi şi ajută poliţia în cadrul anchetei", a adăugat instituţia. Ulterior, poliţia a declarat că cei trei au fost eliberaţi „în aşteptarea unor investigaţii suplimentare".

Muzeul a declarat că a chemat poliţia şi a restricţionat accesul publicului în cadrul expoziţiei în timpul incidentului.

„Mâinile protestatarilor au fost îndepărtate de pe plexiglas în siguranţă şi fără deteriorarea operei de artă", a declarat un purtător de cuvânt al National Gallery of Victoria.

Tabloul lui Pablo Picasso, pictat în 1951, „prezintă ororile războiului", a comentat filiala din Victoria a organizaţiei Extinction Rebellion pe pagina sa de Facebook. „Deteriorarea climei va antrena o accentuare a conflictelor în lume. Acum este momentul ca fiecare şi toate instituţiile să ia atitudine şi să acţioneze!", a îndemnat organizaţia.

Pictura, păstrată la Muzeul Picasso din Paris, a fost expusă la Melbourne în ultima zi a expoziţiei „Secolul Picasso".