Actriţa de origine română Maria Victoria Drăguş, care a jucat în filmul nominalizat la Oscar „Panglica albă", de Michael Haneke, a fost inclusă pe lista celor 10 artiști europeni de urmărit în 2019 a prestigioasei publicații Variety.

 

Variety a făcut, luni, publică cea de-a cincea ediție a listei sale „10 Europeans to Watch", care include talente europene - actori, regizori, directori de imagine - cu potențial de afirmare anul acesta.

Cei zece artiști incluși pe această listă - regizoarea franceză Marine Atlan, actorul german Jonas Dassler, regizorul belgian Bas Devos, actrița germană de origine română Maria Drăguș, regizorul german Aron Lehmann, actrița austriacă Valerie Pachner, actorul britanic Nabhaan Rizwan, creatoarea de seriale online Mika Watkins, regizorul olandez Steven Wouterlood și actorul german Fahri Yardim - vor fi sărbătoriți la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin, care are loc în perioada 7 - 17 februarie.

Maria Victoria Drăguş, în vârstă de 25 ani, este de origine română, tatăl ei fiind originar din localitatea Pechea (Galaţi). Este cunoscută pentru rolul din lungmetrajul „Panglica albă/ Das Weisse Band", în regia lui Michael Haneke, pentru care a fost premiată, de altfel, de Academia de film germană.

Filmul, realizat în alb-negru, a cărui acţiune se desfăşoară într-un sat german în preajma Primului Război Mondial, a câştigat Palme d’Or la Cannes, în mai 2009, fiind desemnat cel mai bun film la gala premiilor Academiei Europene de Film şi avut o nominalizare la premiile Oscar din acel an, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.

A mai apărut de-a lungul timpului în filme precum „Wer wenn nicht wir", „Draussen ist Sommer", „Töte mich, dar și în „Bacalaureat", film lansat de Cristian Mungiu în 2016. Maria a jucat și în filmul „Mary Queen of Scots", de Josie Rourke, lansat anul trecut, dar și în „Six Minutes to Midnight", de Andy Goddard, cu Eddie Izzard și Judi Dench, care va apărea în cinematografe anul acesta.