Naturalistul britanic David Attenborough a cerut joi donatorilor să vină în ajutorul asociaţiei care gestionează grădina zoologică din Londra, a cărei supravieţuire este ameninţată de pandemia de coronavirus.

„Fără ajutorul vostru, ne-am putea confrunta cu închiderea celei mai vechi grădini zoologice ştiinţifice din lume” şi a unei asociaţii care „şi-a adus contribuţia excepţională la conservarea şi înţelegerea faunei şi florei de aproape 200 de ani”, susţine omul de ştiinţă, în vârstă de 94 de ani, într-un filmuleţ care aduce un omagiu animalelor.

Videoclipul a fost postat joi pe pagina de apel la donaţii a Societăţii Zoologice din Londra (London Zoological Society), o asociaţie fondată în 1826, care susţine proiecte de conservare în 50 de ţări şi gestionează două grădini zoologice, la Londra şi în Whipsnade, o localitate aflată la 60 de kilometri distanţă în nord-vestul capitalei.

Obligată să închidă cele două grădini zoologice, asociaţia speră să strângă un milion de lire sterline (1,12 milioane de euro) pentru a asigura viitorul acestora şi pe cel al celor 20.000 de animale găzduite de ele, printre care exemplare ale unor specii pe cale de dispariţie.

Chiar dacă cele două grădini zoologice s-au redeschis de la relaxarea restricţiile impuse în urma pandemiei, primind „un număr limitat de vizitatori”, Societatea Zoologică din Londra se confruntă cu „o presiune financiară enormă”, potrivit directorului său, Dominic Jermey. „În lipsa banilor, munca noastră crucială nu poate continua”, pledează pe pagina sa asociaţia.

Pe lângă activităţile sale de conservare, asociaţia este, de asemenea, „în avangarda cercetării pentru a înţelege modul în care coronavirusurile sunt transmise de la animalele sălbatice la oameni”, a adăugat el. „Avem însă nevoie de ajutor pentru a continua”, a subliniat acesta.