Un mic desen al capului unui urs realizat de Leonardo da Vinci s-ar putea vinde cu până la 12 milioane de lire sterline (16,7 milioane de dolari) la o licitație care va avea loc joi la Londra, informează BBC.

Măsurând șapte pe șapte centimetri, desenul are o vechime de peste 500 de ani.

Vânzarea ar putea depăși recordul anterior pentru un desen de Da Vinci, stabilit de „Cal și călăreț” în 2001.

Potrivit casei de licitații Christie’s, organizatoarea vânzării, „Capul unui urs” este unul dintre puținele desene ale maestrului renascentist italian aflate încă în proprietate privată.

Desenul a fost realizat folosind tehnica silverpoint pe o hârtie roz-bej și se numără printre numeroasele desene la scară mică, reprezentând animale, care datează de la începutul anilor 1480.

Laetitia Masson, expertă în desenele lui Da Vinci la Christie’s, a descris silverpoint drept „o tehnică foarte dificilă, deoarece nu admite nicio greșeală”. Aceasta presupune desenarea pe o suprafață special pregătită cu ajutorul unui fir sau a unei tije de argint.

Masson a povestit că Leonardo a fost fascinat de natură și de animale în general.

Schița a aparținut anterior pictorului și colecționarului britanic Sir Thomas Lawrence, înainte de a fi vândută la Christie’s în 1860 pentru 2,50 lire. De această dată, Christie’s este de părere că desenul se va vinde pentru o sumă cuprinsă între 8 milioane și 12 milioane de lire, fără a include taxele.