Cinematografele din Arabia Saudită vor fi redeschise în 2018, după o pauză de 35 de ani, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii din regat.

 

Autoritățile din regat, care trece prin schimbări profunde de când a preluat puterea Mohammed bin Salman, au făcut acest anunț luni. „Comisia Generală pentru Audiovizual a început procesul de acordare a licențelor cinematografelor din regat”, a anunțat ministrul Culturii, Awwad bin Saleh Alawwad, într-un comunicat. „Ne așteptăm ca primele cinematografe să se deschidă în martie 2018”, a adăugat acesta. Specialiști din industrie care lucrează în Arabia Saudită au declarat pentru The Hollywood Reporter că această mișcare era așteptată de mult timp, iar unii investitori au construit deja cinematografe, anticipând anunțul oficial. „Acesta este un punct de cotitură în dezvoltarea economiei culturale a regatului”, a mai spus Alawwad în comunicatul său. „Deschiderea cinematografelor va acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea și diversificarea economică. Prin dezvoltarea sectorului cultural, vom crea noi locuri de muncă și oportunități de pregătire și vom îmbogăți opțiunile de divertisment din regat”, a adăugat acesta.

Mai multe detalii privind acest subiect vor fi făcute publice săptămânile viitoare. Prințul saudit Mohammed bin Salman s-a angajat să modernizeze regatul și să aducă o interpretare mai deschisă și mai tolerantă a islamului. Au fost luate deja niște măsuri pentru a relaxa restricțiile sociale din țară, prin reducerea rolului poliției religioase și prin permiterea concertelor publice. În plus, femeile vor avea dreptul să șofeze începând din 2018.