Când Iisus a păşit prin vechiul templu din Ierusalim, picioarele lui au călcat pe dale de forme geometrice, în tonuri pământii şi reci la atingere, susţin arheologii israelieni, care au recreat fragmente din pardoseala templului, informează Reuters.

„Am făcut chiar şi zgârieturi şi tot felul de semne care să le dea acelaşi aspect ca atunci", a declarat arheologul Assaf Avraham, de lângă o replică a pardoselii de un metru pătrat, instalată pe Muntele Măslinilor, cu vedere la oraşul vechi al Ierusalimului şi la locurile sfinte.

Potrivit Noului Testament, Iisus a mers la templu în copilărie pentru pelerinaj şi studiu, iar la maturitate i-a alungat pe cei care vindeau şi cumpărau şi a răsturnat mesele celor care schimbau bani.

Templul a fost restaurat şi mărit la porunca regelui Irod, la fel ca alte mari structuri din Iudeea perioadei romane. În urma analizării dalelor rămase din ruinele templului, arheologii au putut identifica materialele folosite la realizarea acestora: calcar, piatră de la Marea Moartă, dar şi marmură importată.

Potrivit lui Iosephus Flavius, un istoric evreu al perioadei, curţile templului era pavate cu „pietre de tot felul", un alt indiciu că dalele aveau diferite culori şi texturi.

Recreerea pardoselii a fost „o muncă deosebit de grea", care a durat şapte luni, a declarat Avi Tavisal, managerul echipei de artizani.