Cântăreţul britanic Ed Sheeran, un fenomen al genului folk-pop, este cel mai bine vândut artist al anului 2017, a anunțat International Federation of the Phonographic Industry, organizația care reprezintă interesele industriei de înregistrări muzicale la nivel global.

 

Albumul lui Sheeran, „Divide”, al treilea din cariera sa, a fost cel mai bine vândut material discografic anul trecut, iar „Shape of You” a fost single-ul care a înregistrat cele mai mari vânzări, potrivit organizaţiei, care are sediul la Londra. „Divide” a doborât multe recorduri, inclusiv pe site-ul de streaming Spotify, unde a înregistrat 57 de milioane de audiții în ziua în care a fost lansat. Sheeran este cel de-al cincilea artist care primeşte acest titlu, după One Direction (2013), Taylor Swift (2014), Adele (2015) şi Drake (2016). „Succesul pe care l-a obţinut Ed este uimitor şi o dovadă a capacităţii sale de a scrie şi interpreta cântece care ajung la inimile fanilor la nivel global”, a spus şeful executiv al IFPI, Frances Moore, într-un comunicat. Anul trecut, în topul celor mai bine vânduţi artişti, Drake s-a situat pe locul al doilea, urmat fiind de Taylor Swift, Kendrick Lamar, Eminem, Bruno Mars, The Weeknd, Imagine Dragons, Linkin Park şi The Chainsmokers. Topul include vânzările de albume în formate fizic şi digital, vânzările de single-uri şi audițiile în streaming.

Max Lousada, șef executiv al Warner Music UK, este de părere că Sheeran „are capacitatea de a spune povești și a face oamenii să simtă”.

Pe 21 februarie, într-o gală care a avut loc la Londra, Sheeran a pierdut premiul Brit pentru cel mai bun artist britanic în fața rapperului Stormzy, însă, la începutul lunii, el a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare pop, pentru „Shape of You”, la gala Grammy, care a avut loc la New York.