Oamenii de ştiinţă din China au identificat o genă a longevităţii care ar putea spori rezistenţa umană la îmbătrânire şi ar putea deveni o nouă ţintă de cercetare pentru combaterea dăunătorilor, informează Xinhua.

Mitocondriile, în calitatea lor de centrale energetice ale celulei, joacă un rol esenţial în producţia de energie celulară şi sunt strâns legate de procesul de îmbătrânire. Cercetările care au vizat prelungirea duratei de viaţă prin optimizarea funcţiei mitocondriale au stârnit un interes considerabil în întreaga comunitate ştiinţifică.

Cercetările anterioare s-au concentrat cu precădere asupra mitocondriilor, în timp ce, prin comparaţie, s-a pus mai puţin accentul pe influenţa nucleelor celulare, care au trecut printr-un proces de co-evoluţie pe termen lung alături de mitocondrii.

Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din Hangzhou şi de la Centrul pentru Excelenţă în Ştiinţele Moleculare ale Plantelor din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe au analizat schimbările evolutive ale genomurilor mitocondriale şi nucleare de la 472 de insecte şi au identificat 75 de gene nucleare care evoluează împreună cu genele mitocondriale. Ei s-au concentrat apoi asupra a patru gene, inclusiv asupra uneia numită CG11837, şi au întreprins experimente pentru a le diminua activităţile în organismele unor musculiţe de oţet.

Descoperirile au arătat că, spre deosebire de grupul de control, activitatea diminuată a acestor gene specifice a dus la alterări vizibile ale structurii mitocondriale, potrivit studiului publicat săptămâna aceasta în revista Nature Aging. În plus, echipa a descoperit o corelaţie pozitivă semnificativă între activitatea CG11837 şi durata de viaţă a organismului.

Cercetătorii chinezi au eliminat gena dintr-un spectru de şase specii distincte, inclusiv la purici ai plantelor, musculiţe de oţet şi ţânţari, iar suprimarea genei a dus la o scurtare pronunţată a duratei de viaţă a acestora, scăderea fiind cuprinsă între 25% şi 59%.

În schimb, s-a demonstrat că supraexprimarea genei prelungeşte durata medie de viaţă la musculiţele de oţet, potrivit studiului. De asemenea, studiile in vitro realizate pe celule umane au arătat că activarea genei CG11837 sporeşte capacitatea acestora de a lupta împotriva îmbătrânirii, obţinând o îmbunătăţire de 30%.

Activarea genei CG11837 poate apărea ca o strategie nouă pentru prelungirea duratei de viaţă la oameni, iar în sectorul agricol această genă eliminată ar putea servi ca o nouă modalitate de combatere a dăunătorilor, au declarat cercetătorii chinezi.