Producţia „Dahomey", în regia franco-senegalezei Mati Diop, a fost recompensată sâmbătă seară cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Un actor român a câştigat Ursul de Argint.

Filmul „Dahomey" (Benin, Franţa, Senegal), realizat de actriţa şi regizoarea franco-senegaleză Mati Diop, în vârstă de 41 de ani, este un documentar despre restituirea din noiembrie 2021, către Benin, a 26 de comori regale din Regatul Dahomey, jefuite în 1892 de trupele coloniale franceze. Pelicula a fost produsă de Eve Robin, Judith Lou Lévy şi Mati Diop.

„Dahomey" este a doua producţie africană care câştigă Ursul de Aur (după filmul sud-african „Carmen de Khayelitsha" de Mark Dornford-May, în 2005, potrivit AFP.

Al doilea trofeu ca importanţă al Berlinalei, Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului, a fost înmânat regizorului Hong Sang-soo pentru producţia „ Traveler's Needs" (Coreea de Sud).

Trofeul Ursul de Argint Premiul Juriului a fost acordat peliculei „The Empire" (L'Empire"), o producţie Franţa, Italia, Germania, Belgia, Portugalia, în regia lui Bruno Dumont.

Trofeul Ursul de Argint pentru regie i-a revenit cineastului Nelson Carlo De Los Santos Arias din Republica Dominicană, pentru producţia „Pepe" (Republica Dominicană, Namibia, Germania, Franţa).

Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat actorului român Sebastian Stan pentru rolul său din producţia „A Different Man" (SUA), în regia lui Aaron Schimberg.

Distincţia Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar a fost acordată actriţei britanice Emily Watson pentru rolul său din producţia „Small Things like These", în regia lui Tim Mielants.

Pentru prima dată în istoria Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, juriul pentru competiţia principală a fost prezidat de o persoană de culoare, actriţa mexicano-kenyană Lupita Nyong'o, care a câştigat în martie 2014 Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea sa din „12 Years a Slave". Ceilalţi membri ai juriului au fost: actorul şi regizorul Brady Corbet (SUA), regizoarea Ann Hui (Hong Kong, China), regizorul Christian Petzold (Germania), regizorul Albert Serra (Spania), actriţa şi regizoarea Jasmine Trinca (Italia) şi scriitoarea Oksana Zabuzhko (Ucraina).