Şcoala Unidos do Viradouro a fost declarată campioana paradei de samba la Carnavalul de la Rio 2020, festivităţile fiind marcate de ironii şi mesaje acide la adresa preşedintelui conservator al Braziliei, Jair Bolsonaro.

Dansatorii au parcurs tradiţionalul sambadrom în paşi de dans într-o explozie de culori şi sunete fără să uite de problemele presante ale ţării. Şcoala din Viraduro a câştigat competiţia dedicată celor mai importante organizaţii de samba de la defilarea ediţiei 2020 a Carnavalului de la Rio. Prezentarea lor cu tema „Viradouro de alma lavada” a insistat asupra poveştii aşa numitelor Ganhadeiras de Itaupã, femeile care spălau rufe în Lagoa do Abaeté şi au încercat să scape de sclavie. Pentru brazilieni, acestea sunt considerate „primele feministe” datorită pasiunii cu care au luptat pentru a-şi câştiga libertatea.

Defilarea celor de la Viraduro s-a încheiat cu un moment intitulat „Fight like a woman”. Samba prezentată de cei de la Viradur a fost influenţată de afoxe, un ritm din Baha. Între cei care au luat parte la prezentarea şcolii s-a numărat Anna Giulia, membră a echipei de înot sincron a Braziliei. În timpul defilării, aceasta a înotat într-un acvariu uriaş cu 7.000 de litri de apă.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro a fost ţinta multor momente din cadrul prezentărilor pregătite de şcolile de samba de la Rio pentru ediţia 2020 a carnavalului. Actorul Marcelo Adnet a luat parte la defilarea şcolii Sao Clemente jucând chiar rolul lui Bolsonaro. Adnet a făcut flotări şi a imitat cu degetele gestul de a trage cu pistolul, un gest consacrat de politicianul care conduce Brazilia. Bolsonaro are suporteri care îl laudă pentru scăderea ratei criminalităţii. Criticii îi reproşează rasismul, sexismul şi lipsa de interes pentru problemele de mediu.

Prezentarea şcolii Mangueira a avut aceeaşi ţintă, parodiind intensificarea atacurilor extremiste de dreapta şi violenţa poliţiei în cele 14 luni scurse de la instalarea lui Bolsonaro în funcţia de preşedinte.

Fiecare dintre cele mai importante 13 şcoli de samba au defilat în faţa a peste 90.000 de persoane. Localnici, turişti şi vedete au petrecut până târziu în noapte în cele cinci zile de carnaval.

Sambadromul cu tribune de 90.000 de locuri a fost conceput de arhitectul Oscar Niemeyer şi a fost construit în 1984.