Catedrala Notre-Dame de Paris a sărbătorit joi revenirea celor opt clopote în clopotnița sa nordică. Catedrala urmează să se redeschidă pe 7 decembrie, scrie BFM Tv.

 

De la „Gabriel”, care cântărește peste patru tone, la cel mai mic, „Jean-Marie”, numit în semn de omagiu pentru cardinalul Lustiger, Notre-Dame de Paris a salutat joi revenirea celor opt clopote din clopotnița sa nordică, cu mai puțin de trei luni înainte de redeschiderea catedralei.

„Aceste clopote sunt vocea catedralei, clopotele care răsună în fiecare zi”, a declarat încântat Philippe Jost, președintele organismului public Rebâtir Notre-Dame de Paris, care supraveghează lucrările de restaurare, la sosirea clopotelor cu camionul la ora 11.00.

Clopotele cântăresc între 782 kg și 4,162 tone. Aceste opt clopote, care poartă numele unor personalități care au marcat viața eparhiei și a Bisericii, au fost îndepărtate în iulie 2023 pentru a permite restaurarea turnului nordic, afectat de flăcările incendiului uriaș din 15 aprilie 2019.

De atunci, ele au fost curățate de praful de plumb, revizuite și restaurate la o turnătorie din Normandia, înainte de a reveni joi la catedrala din Paris.

Clopotele cântăresc între 4,162 tone pentru „Gabriel”, cel mai greu, și 782 kg pentru „cel mai ușor”, cel care poartă numele lui Jean-Marie Lustiger, arhiepiscop de Paris din 1981 până în 2005.

Turnate în 2013 pentru a marca cea de-a 850-a aniversare a catedralei, acestea fac parte dintr-un set de douăzeci de clopote din catedrală, inclusiv cele două trâmbițe din turnul sudic. Cele opt clopote din clopotnița nordică au fost restaurate de turnătoria Cornille Havard din La Manche.

Revenite acum la Notre-Dame, ele vor fi reasamblate în clopotniță în „următoarele două-trei săptămâni” și vor fi testate pentru a fi pregătite pentru redeschidere, potrivit lui Philippe Jost.

După cinci ani de lucrări colosale, care au implicat 250 de companii și sute de meșteșugari, catedrala se va redeschide pe 7 decembrie.