Un exemplar tânăr de şoim din Arabia Saudită a fost vândut cu peste 170.000 de dolari într-o tranzacţie considerată cea mai scumpă vânzare din toate timpurile pentru o astfel de pasăre.

 

Tranzacţia este în acelaşi timp şi cea mai costisitoare achiziţie de până acum realizată la o licitaţie anuală, desfăşurată timp de 45 de zile şi dedicată acestor păsări de vânătoare foarte apreciate în ţările din Golful Persic. Pasărea a fost vândută marţi, 13 octombrie, pentru 650.000 de riali saudiţi (173.000 de dolari) în virtutea caracteristicilor ei unice şi a rarităţii sale, a precizat organizatorul licitaţiei, Saudi Falcon Club, într-un comunicat. Potrivit clubului, tranzacţia reprezintă cea mai scumpă vânzare din toate timpurile la nivel global de acest fel - care a vizat un exemplar tânăr de Shaheen, o specie de şoim călător. Creşterea şoimilor este o parte importantă din moştenirea culturală a locuitorilor din Arabia Saudită şi din ţărilor învecinate, având o vechime de mii de ani. Şoimii, care pot depăşi în zbor viteza de 300 de kilometri pe oră, sunt recunoscuţi pe plan internaţional ca specie în pericol de dispariţie. Ţările au reglementări diferite în ceea ce priveşte vânzarea, capturarea, creşterea şi activităţile de vânătoare la care participă aceste păsări. Şoimul vândut la licitaţie, care cântăreşte 1,1 kilograme, a fost capturat din sălbăticie în Hafer al-Batin, localitate din nord-estul Arabiei Saudite, a precizat clubul. Licitaţia, desfăşurată în perioada 3 octombrie - 15 noiembrie, este organizată de Saudi Falcon Club, fondat în 2017 şi sprijinit de guvern ca o modalitate de a conserva şi a încuraja această activitate din patrimoniul cultural saudit.

Proprietarii de şoimi din Golful Persic aflaţi în căutarea unor oportunităţi de vânătoare călătoresc frecvent cu avionul alături de păsările pe care le deţin către ţări precum Pakistan, Maroc şi regiunea Asiei Centrale în timpul lunilor reci.