Cercetători din Timișoara, la un pas de a realiza - Roșia românească perfectă
Mai mulți cercetători de la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara sunt la un pas de a realiza roșia românească perfectă, gustoasă și mare, după ce au adunat sute de soiuri de la țărani și le-au încrucișat.
Radu Șumălan, profesor în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, a declarat, ieri, că în cadrul unui proiect început în anul 2012, peste 300 de soiuri de roșii au fost adunate de la țărani din vestul și nordul României.
Apoi, o echipă de cercetători, coordonați de Radu Șumălan, au început să realizeze hibrizi, obținuți prin încrucișarea a două soiuri, cu scopul de a produce roșia românească perfectă, care este gustoasă, mare și productivă.
„Vorbim de soiuri noi de roșii hibrizi, obținute prin încrucișarea a două soiuri. Noi folosim doar populații locale și soiuri vechi românești, pe care le-am colectat începând cu anul 2012. Am început să colectăm aceste soiuri românești de la persoanele în vârstă din mediul rural din partea de vest și din partea de nord a țării. Am creat o bază de gene, unde avem peste 300 de soiuri, după care, prin 2014, am început să facem hibrizările. După ce am făcut testările, am obținut niște hibrizi pe care i-am testat, am încercat să-i stabilizăm din punct de vedere genetic. Una dintre caracteristicile pe care le urmărim la acești hibrizi, o caracteristică importantă este gustul lor. Iar gustul acestor roșii este extraordinar”, a explicat Radu Șumălan.
Profesorul universitar timișorean a spus că au fost realizate zeci de soiuri noi de roșii, în urma testărilor efectuate, iar cinci dintre acestea au fost trimise spre omologare, astfel că există șansa ca din această toamnă să poată ajunge pe piață.
„Vrem să obținem roșii productive, mari, gustoase. Nu am obținut încă roșia perfectă, dar lucrăm la asta. Țăranul român este unul dintre cei mai buni amelioratori, pentru că întotdeauna va lua sămânță de pe o roșie productivă, gustoasă și sănătoasă și face acest lucru an de an. Niciunul dintre noi, cei care lucrăm în cercetare, nu avem răbdare să facem 40 de ani acest lucru pe o singură specie. Dorința noastră este ca aceste roșii să ajungă pe piață, un proces de cercetare care nu are până la urmă finalizarea cu trimiterea produsului spre consumator este un proces de cercetare în van. Scopul nostru principal este să producem sămânță din acești hibrizi și de ce nu, chiar să-i cultivăm noi la universitate și să putem să-i comercializăm. Fiecare hibrid trece printr-o procedură de omologare care durează cel puțin doi ani de zile, după obținerea avizului de omologare se poate trece practic la producerea comercială a semințelor din acești hibrizi. Sunt cinci soiuri care sperăm că în această toamnă vor primi avizul de omologare”, a afirmat Radu Șumălan.
Specialistul timișorean a precizat că hibrizii de tomate au fost obținuți doar prin încrucișările unor soiuri românești vechi și nu au fost folosite îngrășăminte chimice, fiind cultivate pe gunoi de grajd.
„Vrem să realizăm roșia perfectă, nu există perfecțiune, dar tindem spre ea. Roșia perfectă trebuie să fie foarte gustoasă, trebuie să aibă toleranță la boli și la dăunători, astfel încât să nu trebuiască să fie stropită sau stropită cât mai puțin, și trebuie să fie productivă, să dea o producție care să poată să susțină ferma și fermierii. Nu urmărim neapărat să fie o roșie care stă două luni în frigider. Avem deja astfel de roșii, dar nu sunt perfecte, se mai pot îmbunătăți. Vom munci în continuare să ajungem la un astfel de deziderat și sperăm ca în anii următori vom îmbunătăți calitățile acestor roșii, astfel încât să ajungem cât mai aproape de roșia perfectă”, a explicat Radu Șumălan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.